Az online időpontfoglalásé lesz a jövő az egészségügyben?

Legalábbis a kormány ezt tervezi bevezetni, és egyelőre még a tervezet kifejezésen van a hangsúly. Az egészségügyi szolgáltatások jobb elérhetőségét szeretné a kormány ezáltal biztosítani.

A kormány be szeretné vezetni a digitális időpontfoglalási rendszert. Így az elképzelések szerint a beteg egyszerűbben, gyorsabban kapna időpontot a számára szükséges szakrendelésre, ellátása valóban az általa lefoglalt időpontban valósulna meg, írja a 24.hu.

A rendszert kötelező jelleggel jövő márciustól vezetnék be azon közfinanszírozott szolgáltatóknál, ahol a járóbeteg-szakellátást legalább heti 300 vagy több óraszámmal, és legalább 5 szakmában működtetik.

Ezen szolgáltatóknak folyamatosan frissíteni kell majd a beutalóval és beutaló nélkül igénybe vehető szolgáltatásaikra nyitva álló időpontokat.

A beteg számára történő időpontfoglalást

  • a járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató,
  • a beutalóval igénybe vehető ellátások esetén a beutaló orvos,
  • beutaló nélkül igénybe vehető ellátások esetén a beteg háziorvosa vagy kezelőorvosa

A kormány célja, hogy a betegút láthatóvá váljon, ami meglátásuk szerint javíthat az egészségügyi szolgáltatások elérhetőségén, a lakosság egészségi állapotán, az ország versenyképességén, mivel csökkenne a népességfogyás.

A rendelettervezet társadalmi vitájára és a javaslatokra augusztus 12-ig van idő.

egészségügyonline időpontfoglalás