Az önkormányzatoknak nehéz lesz kigazdálkodnia az energiaárakat

A kormány kizárta az önkormányzatokat a rezsicsökkentés lehetősége alól. Szerdán a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnökségi ülést tartott, – melynek tagja Hódmezővásárhely polgármestere, Márki-Zay Péter is, – ahol ezt a helyzetet vitatták meg.

Az ülést megelőzően sajtótájékoztatón a szövetség elnöke, Gödöllő polgármestere Gémesi György arról beszélt: „a választások előtt több ezermilliárd forintot kiosztott a kormány, hitelre adott olyan jellegű forrásokat”, amelyeknek persze sokan örülhettek, de a költségvetést terhelték. Most pedig nincs meg szerinte az a tartalék, ami kivédené a nemzetközi hatásokat.

A rezsicsökkentésből való „kitiltás” szerinte „roggyantó ütés” a településeknek, működési év közben hozza őket olyan helyzetbe, hogy forrásokat kell átcsoportosítaniuk. Így lesz olyan terület, ahonnan forrásokat kell elvenniük: kultúra, sport, zöldterületek karbantartása.

Gémesi szerint pedig a következő költségvetési év során padlóra kerülnek az önkormányzatok. Ennek oka, hogy a kormány elvesz 88 milliárdot megemelt szolidaritási adó formájában, valamint 310 millió forint olyan jellegű kiadása van az önkormányzati fejezetnek, amelynek nincs meg a biztonságos bevételi lehetősége.

Wittinghoff Tamás, Budaörs úgy értékelte, a rezsicsökkentésből való kizárásnak tragikus következményei lesznek az önkormányzatokra nézve. Cser-Palkovics Andrásra, Székesfehérvár fideszes polgármesterére hivatkoznak, hogy ne tűnjön úgy, mintha csak támadni szeretnék az ellenzéki önkormányzati vezetők a kormányt. Cser-Palkovics néhány napja azt közölte, nem hisz benne, hogy minden település ki tudja gazdálkodni a pluszkiadásokat.

Cser-Palkovics AndrásGémesi GyörgyMagyar Önkormányzatok SzövetségerezsicsökkentésWittinghoff Tamás