Az önkormányzatok is örökölhetnek a helyi lakosok után

Változtak az öröklési szabályok 2023. július elsejétől: ha nincs fellelhető örököse az elhunytnak, akkor a tulajdonát képező belföldi ingatlan és az ingatlanon található, a saját tulajdonában álló ingó dolgok az ingatlan fekvése szerinti települési önkormányzaté lesznek – hívja fel a figyelmet közleményében a Magyar Országos Közjegyzői Kamara.

A törvényjavaslat indoklása szerint az új szabályozás célja, hogy az elhunytak ingatlanvagyonát az önkormányzatok a helyi közösségek érdekeire fordíthassák, valamint az örökséget terhelő kötelezettségek (például jelzáloghitel) teljesítése is hatékonyabban kezelhető legyen.

Az önkormányzatnak lehetősége van visszautasítani az örökséget, amit ekkor az állam, mint szükségképpeni törvényes örökös örököl. Automatikusan az állam lesz az örökös abban az esetben is, ha az elhunytnak egyébként vannak örökösei, de mindannyian visszautasították az örökséget, például a hagyatékot terhelő adósságok miatt. Szintén az állam marad az örököse – más örökös hiányában – azoknak a vagyontárgyaknak, amelyek nem számítanak az ingatlanon lévő ingóságoknak. Az államot, mint törvényes örököst az örökség visszautasításának joga a továbbiakban sem illeti meg – olvasható a tájékoztatásban.

kamaraközjegyzőönkormányzatoköröklés