Az önkormányzati lakásokról és a könyvtárról is érdeklődtek

A nagy meleg és a pénteki időpont ellenére szép számú lakos vett részt Dr. Kis Andrea alpolgármester és Gyöngyösi Ferenc önkormányzati képviselő lakossági fórumán a Csúcsi Olvasókör épületében. A résztvevők leginkább a járdák, utak és a csapadékvíz árkok állapotára hívták fel a figyelmet, de szóba kerültek az önkormányzati bérlakások és a meghiúsult könyvtár-építés.

A járvány és a veszélyhelyzet miatt februárban volt legutóbb fórum. Az azóta eltelt időszakot foglalták össze röviden a város vezetői. Dr. Kis Andrea elmondta, hogy

  • zajlik a Jókai és a Szántó Kovács János utca területén az útfelújítás;
  • egy pályázat segítségével 139 millió forintból újul meg három olvasóköri ingatlan és épül egy Új-Kishomokon;
  • a Szőnyi Benjámin Általános Iskola megkapta a Petőfi u. 6. szám alatti ingatlan emeleti részét, a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola pedig a Szent Domonkos Rendi Nővérek fenntartása alá került.

Gyöngyösi Ferenc arról számolt be, hogy

  • a Dobó-Bibó és Janáky utcák területén szelektív konténereket helyeznek ki jövő hét pénteken;
  • Béketelepen is elkezdődött a kátyúzás;
  • a HMSZ Zrt.-nek besegít karbantartani a játszótereket
  • szeretné kibővíteni a Téglagyári tanösvényt további utakkal.

A rövid tájékoztatók után a lakók kaptak szót. Egy Ábrai Károly utcai lakó elmondta, hogy a kivett fa gyökere felnyomta a járdát, egy Nyárfa utcai férfi pedig arra panaszkodott, hogy dugulás, vagy építési hiba miatt nem folyik el a csapadékvíz a csatornában. Az alpolgármester megígérte, hogy megnézeti a műszaki szakemberekkel mind a kettőt.

Egy érdeklő rákérdezett arra, végül is miért nem épül új könyvtár a Modern Városok Program részeként. Kis Andrea kifejtette: az elutasítás fő oka az volt, hogy az épület tervei közé beemeltek levéltári részt is 2017-ben. Az eredeti tervekhez képesti bővülés, eltérés nem fért bele a költségkeretbe. Elárulta, hogy bár a kormány 124 millió forintot vesz el Hódmezővásárhelytől a gépjárműadó elvonással, a jelenlegi könyvtáron szeretnének állagmegóvást végezni.

Szintén kérdésre válaszolva az alpolgármester közölte: a lakásügyek 2018-ig rendezetlenek voltak a városházán, sőt előkerült a 2010-es évek elejéről bérlői tartozás is. A felülvizsgálat előtt egyébként sokan kiegyenlítették a tartozásukat az önkormányzat felé. A lakás-téma kapcsán kiderült: a Csengettyű közi üresen álló 33 lakás hasznosítására továbbra sincs kormányengedély.

A fórum végére a politika is szóba került. Egy hozzászóló úgy vélte, ha az önkormányzatoknak sikerülne közvetlenül EU-s pénz kapnia, akkor a kormány kitalálna valami turpisságot, hogy mégse így legyen. Egy 82 éves férfi unalmas tartja a mocskolódó szórólapokat és a polgármester lejáratását. Egy másik férfi úgy gondolja, a Nemzeti Konzultáció árát másra is lehetett volna költeni.

Gyöngyösi FerencKis AndreaLakossági fórum