Az önkormányzat támogatná a Koszovóban megsérült vásárhelyi katonákat, a minisztérium viszont akadályozza

Az önkormányzat még a nyáron 6 millió forintos támogatást szavazott meg a Koszovóban megsérült vásárhelyi katonáknak. A támogatást máig nem sikerült kifizetni, mert a honvédség nem adja ki a katonák elérhetőségét. Időközben alapítványnak is fizetne az önkormányzat, ezt viszont a minisztérium akadályozza. Vásárhely mindenképpen eljuttatja a támogatást az érintett katonákhoz – hangsúlyozta Márki-Zay Péter közösségi oldalán.

Koszovóban vásárhelyi katonák is megsérültek, közülük az egyik száz százalékos rokkant lett, mert elveszítette az egyik lábát. Őt az önkormányzat egymillió forinttal támogatná, a többieket pedig 500-500 ezer forinttal. Összesen húsz katonáról van szó, tehát az összeg végül több is lehet, mint 6 millió forint – mondta el Márki-Zay Péter videós bejelentkezésében, az érintett katonáknak üzenve: Vásárhely és az ő saját elkötelezettsége változatlan a támogatás iránt, a hadsereg illetve a Honvédelmi Minisztérium viszont valami miatt nem a megoldás felé tereli a folyamatot. Szerettek volna személyesen is köszönetet mondani a honvédeknek, de a hadsereg nem adta ki a szerintük bizalmas elérhetőségi adatokat.

A polgármester elmondta, az önkormányzat elfogadta a hadsereg ajánlatát, hogy alapítványon keresztül segítsék a sérült katonákat. Viszont ebben az esetben az önkormányzat garanciát szeretne arra, hogy tényleg eljut a város támogatása az érintett katonákhoz. A hadsereg, mivel ebben önállóan nem dönthet, engedélyért folyamodott a minisztériumhoz, ahonnan több hónapja nem jön válasz – mondta el Márki-Zay Péter.

Tehát a Honvédelmi Minisztérium az, aki akadályozza, hogy kifizessük ezt a támogatást, emögött pedig az van, hogy meg akarják akadályozni, hogy valami jót tegyünk a honvédek érdekében.

Bár jogi megoldás még nincs, de ha jelentkeznek az érintett katonák az önkormányzatnál – mernek jelentkezni – akkor egy nyilatkozat ellenében, hogy kint voltak, ott megsérültek – a város akkor is utal pénzt – ennek jogi lehetőségét keresik, jelentette ki Márki-Zay Péter közösségi oldalán.

A polgármester azt is elmondta, feltűnő, hogy mióta Lázár János újra miniszter lett, a laktanya nem túl együttműködő a várossal, ami bizonyára nem rajtuk, hanem a minisztériumon múlik.

Letiltották a katonazenekarok közreműködését a városi rendezvényeken, és a katonasírokat sem gondozzák már, nem koszorúzzák a várossal együtt. Nyilván a politika szól közbe – fogalmazott Márki-Zay Péter – és a minisztérium tiltotta le ezekről a hadsereget.

Szánalmas lázári próbálkozás ez, hogy ne működjenek együtt.

– hangsúlyozta a városvezető, aki egyúttal üzent az őt hazaárulással vádló miniszternek:

Azon én is felháborodok, ha valaki hazaárulásra pénzt kap, ezért elfogadhatatlan, hogy egy baltás gyilkost szabadon engednek, guruló, nem tudom milyen, azeri valutáért. Kínai vasutat, orosz erőművet, kínai egyetemet építünk, és nem a magyar hazát szolgáljuk – szerintem ez is hazaárulás.

hadseregHódmezővásárhelyHonvédelmi MinisztériumkatonákKoszovóLázár JánosMagyar HonvédségMárki-Zay PétertámogatásVásárhely