Az OMSZ adatai szerint Csongrád-Csanádban 7 perc alatt kiérnek a mentők

A napokban kiderült, Gálvölgyi János családja 40 percig várt hiába mentőre. Ennek apropóján most az Országos Mentőszolgálat most küldött adatokat az RTL Híradónak, hogy március elején átlagosan hány perc volt a mentők kiérkezési ideje.

Ezek alapján a megyeszékhelyeken életveszély esetén nem egész 6 perc, Budapesten csaknem 9 perc. Szegeden tűnik a legjobbnak a helyzet, ott kevesebb mint 4 perc alatt kiértek a mentők. Veszprémben viszont több mint 9 perc kellett hozzá átlagosan.

Országos átlagban 9 és fél perc alatt ért ki a mentő. Pest megyében a legrosszabb a helyzet, utána Baranya, majd Jász-Nagykun-Szolnok megye következik. Ezek az adatok kizárólag az életveszélyes esetekre vonatkoznak.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő felhívta rá a figyelmet, a mentőszolgálat évek óta a kocsi elindulásától számítja a kiérkezési időt. Ez azt jelenti, hogy akár a bejelentéstől a feladat kidiktálásáig, vagy a kocsi megtalálásáig akár egy, akár több óra is eltelhet

Az Országos Mentőszolgálat azt írta, hogy a hívás beérkezésétől a helyszínre érkezésig eltelt idő azért nem lehet alapja az életmentési sebesség megítélésének, mert a kocsi kiküldése előtt számos dolgot kell felmérni, például a beteg állapotát. Ugyanakkor hozzátették: sürgős esetekben azonnal indítják a mentőt.

mentőkOrszágos MentőszolgálatriasztásSzeged