Az olimpikontól az akadémikusig

Kiváló képességű tanulókkal volt tele a Bethlen 1950-51-es tanévben végzett osztálya. A több mint 40 fős létszámból ma már csak páran maradtak, akik azonban igyekeznek évente tartani a kapcsolatot egymással. A szerencsések az elmúlt hétvégén már a 73 éves érettségi találkozójukat ünnepelték az egyik vásárhelyi vendéglátóhelyen. Vas Ramóna beszámolóját meg is nézhetik.

A Bethlen Gábor Gimnáziumtól 1951 nyarán összesen 42 diák vett búcsút, akiket bár messzire sodort az élet, de szívükben megőrizték iskolájukat és tanáraikat. Még a 73 éves osztálytalálkozón is úgy emlékeztek rájuk, mintha tegnap léptek volna ki a nagybetűs életbe.

Szántóné Huszár Sára ny. villamosmérnök azt mondta:

  • Szenzációs tanáraink voltak. Például Sipka Sándor, aki mindig azt mondta, hogy csak akkor mondj valamit, ha megvan hozzá az erkölcsi alapod, különben ne ítélj el senkit és ne add fel.

Magyar Józsefné született Molnár Margit Körtvélyesi Lászlóra emlékezett szívesen, aki szorult helyzetében emberként viselkedett vele. A konkrét eset máig hűen él benne. Azt mondta, Molnár: ha már olyan szemtelen, hogy köt az órámon, akkor tegye fel az asztalra és folytassa tovább. Én feltettem, megállt a levegő a tanteremben, a többiek rám meredtek, hogy meg mertem csinálni. Csöngetés után odamentem a tanár úrhoz és azt mondtam neki: én ezzel keresem a kenyeremet és délután le kell adnom. Mire ő: miért nem szólt nekem erről. Én küldök magának annyi matek tudást óhajtó diákot, hogy ne kell többet kötnie.”

Dr. Illy József tudománytörténészben irodalomtanára, Láng István, illetve a latint oktató Mátyás Sándor idézett fel szép emlékeket, de magának az iskolának a látványa is mindig jó érzéssel tölti el. A még mindig aktív Einstein kutató a mai napig nem felejtette el, honnan indult. 

„Vásárhelyre mindig büszke voltam, tudtam azt, hogy nagyon sajátos része az országnak. Pláne, ha lejövök ide, egyből átkapcsolok vásárhelyire. a párom is mindig élvezi, ahogyan leszállok a vonatról, másként kezdek el beszélni” – mesélte.

Gyulai József akadémikus már nem lehetett jelen, ezért lánya, Zsófia képviselte az találkozón. A fizikus számára gimnáziumi osztálya azért is volt különösen fontos, mert feleségét is ott ismerte meg. Gyulai Zsófia szerint furcsa dolog, hogy az ember arra irigykedik, hogy valaki a háború alatt járt iskolába, „de úgy tűnik, hogy lényegesen jobb közösség, meg jobb társaság volt”. Nevelték is egymást, számtalan iskolatársukból lett csodálatos nagy ember – hangsúlyozta.

A 73 éves osztálytalálkozón betegség miatt nem tudott részt venni Juhász Nagy Etelka, aki törvívó olimpikonként és világbajnokként írta be magát hazánk sporttörténetébe és ezzel Hódmezővásárhely életébe is. 

Nézze meg az eseményről Vas Ramóna beszámolóját: