Az olimpiai sportokat idézték meg a Cseresnyés farsangján

Már az ókori népekre is jellemző volt, hogy a tél végét és a tavasz kezdetét nagyünnepélyekkel köszöntötték, ilyenkor szívesen bújtak különféle maskarákba. Szinte minden közoktatási intézményben, óvodától középiskoláig rendeznek farsangi programokat. A Hódmezővásárhelyi SZC Cseresnyés Kollégiumban is évente nagy örömmel várják ezt a vidám rendezvényt.

A régi kollégiumi fényképalbumokat lapozgatva 1975-ből is találunk fotókat farsangi rendezvényekről. Az elmúlt években mindig valamilyen témához kapcsolódott a farsangi műsor. Az idén a diákönkormányzat úgy döntött, hogy mivel az Olimpia évében járunk, a csoportos bemutató a sporthoz kapcsolódjon. A kollégiumi közösségek szerették volna, hogy egyéni bemutatók helyett csoportos programok legyenek.

Pataki Béla, diákönkormányzatot segítő pedagógus arról tájékoztatta a Vásárhelyi Médiacentrumot, hogy az első szilencium után vidám farsangi nóták hívták gyülekezőre a diákokat. A megnyitó után a diákönkormányzat egyik képviselője, Miklósi Erika tartott egy kis tájékoztatót a farsangi hagyományokról. Ezután került sor a közösségek tréfás és vidám sport bemutatójára.

Elsőként a 202-es lányközösség mutatott be humorosan egy atlétikai futóversenyt úgy, ahogy a lányok szoktak futni esténként a meleg vizes tusolóba fürödni. A 102-es közösség a farsangi mímes hagyományoknak megfelelően, pantomim stílusban idézte meg a pingpongot, két nagyszerű, többszörös világbajnok pingpongozó nevének megidézésével (Klampár Tibor, Jónyer István). A 117-es fiú közösség a labdarúgást választotta, és vicces formában mutatták be a 6:3–as angol-magyar meccset. Polgár László (DÖK elnök, aki Puskás szerepét játszotta) elmondta, hogy nagy örömmel készültek erre a produkcióra, mert egyébként is szeretnek mindnyájan focizni, erre a szakkörre is járnak, valamint tetszett nekik az, hogy egy történelmi sporteseményt idéztek meg.

A 118-as közösség a kosárlabdát választotta tréfás megközelítésben, és még pom-pom lányok tánca is színesítette a műsorukat. Végül a 201-es közösség egy nagy olimpiai zászló mögött vonult be és sportáganként mutatták be az olimpiai versenyszámokat (vívás, tenisz, vízilabda, tollaslabda, íjászat, kosárlabda, súlyemelés, pingpong).

Ezek után mindenki kivonult a kollégium elé, és a diákok által elkészített kiszebábot nagy ujjongás közepette elégették, amely tele volt aggatva mindenféle rossz gondolattal, bajokkal, negatívumokkal. A farsang végén mindenki kapott egy baracklekváros farsangi fánkot, amit jóízűen elfogyasztottak – adott tájékoztatást Pataki Béla.

Fotók: Hódmezővásárhelyi SZC Cseresnyés Kollégium

Cseresnyés KollégiumfarsangHódmezővásárhelypataki béla