Az ,,olcsó orosz gázt” ötszörös áron kapjuk a piaci árhoz képest

Elérkezett az a pillanat, amikor a piaci ár durván ötszörösét fizethetjük az orosz gázért – írja a G7. A gazdasági lap számításai szerint az orosz gázimport átlagára köbméterenként 900 forint körül lehet, miközben a tőzsdei jegyzés a múlt heti mélyponton 120 forint körül volt.

A cikkben felidézik, hogy Vlagyimir Putyin Orbán Viktor februári moszkvai látogatásán azt mondta, hogy Magyarország az európai piaci árnál ötször olcsóbban vásárol orosz gázt. A G7 szerint azonban az „olcsó orosz gáz” csak mítosz, a magyar fél – konkrétan az MVM – nem fix árat fizet. Az ilyen szerződésekben ugyanis ezt mindig kötik valamihez, az elmúlt években jellemzően már a tőzsdei árhoz.

A lap azt már korábban kimutatta, hogy a külkereskedelmi adatok alapján arra lehet következtetni, hogy az orosz gázszállítások ára két hónapos csúszással szinte pontosan leköveti a holland tőzsdei jegyzéseket.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy rendkívül gyors árnövekedés esetén egy adott időpontban tényleg sokszoros árkülönbség alakulhat ki. A G7 szerint a legnagyobb különbség december utolsó napjaiban lehetett – abban a hónapban az orosz gáz köbméterenként átlagosan 220 forint körüli áron érkezett az országba, miközben a tőzsdei jegyzések néhány napig átszámolva 900 forint/köbméter környékén is jártak.

Ez a logika azonban visszafelé is működik. Ezért – két hónapos csúszással számolva – most érkezik a legdrágábban az orosz gáz Magyarországra, hiszen a tőzsdei jegyzések épp két hónapja, augusztusban tetőztek.

A lap a korábbi adatokból kiindulva arra következtetett, hogy októberben az orosz gázimport átlagára köbméterenként 900 forint körül lehet. A tőzsdei jegyzés azonban a múlt heti mélyponton 120 forint/köbméter körül volt, és még a heti átlag sem érte el a becsült orosz ár ötödét.

A külkereskedelmi adatok alapján az is látszik, hogy nem sikerült kihasználni a nekünk kedvező helyzetet sem, így az eddig betározott gázt is drágán vásároltuk. Decemberben ugyanis, – amikor a legnagyobb eltérés volt a tőzsdei és az orosz importár között utóbbi javára, – kevesebb földgáz érkezett Oroszországból hazánkba, mint 2011 óta bármikor. A hazai tárolók töltése később kezdődött meg a szokottnál, az import csak nyáron pörgött fel – az akkor már kifejezetten magas árak ellenére.

földgázOrbán Viktorpiaci árrezsiemeléstőzsdeVlagyimir Putyin