Az MMN hosszútávon károsnak tartja Magyar Péter ígéretét – kérik őt a gazdasági realitások figyelembe vételére

Kritikával illette egy nyílt levélben a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Néppárt (MMN) Magyar Péter egyik nyilatkozatát, és óva intette attól, hogy ő is túlzottan populista ígérgetésekbe kezdjen, amelynek a megvalósítása lényegileg nehéz helyzetbe hozná az országot a későbbiekben. Azt kérik, az ígéretek során vegye figyelembe az ország gazdasági realitásait.

Az a bejegyzés döbbentette meg az MMN-t, amelyben Magyar Péter azt írja, hogy a TISZA párt, kormányra kerülésük esetén, megduplázná a minimálbért. A célt érthetőnek és támogatandónak tartják, de fontos lenne ezen felül, hogy a gazdasági és politikai ígéretek megalapozottak legyenek, különösen egy olyan kérdésben, amely ekkora hatást gyakorolhat az ország gazdasági stabilitására és versenyképességére.

A párt szerint ezzel Magyar Péter könnyen beszállhat olyan populista ígéretcunamiba, amely épp az elmúlt 30 év politikájára volt jellemző. Ezek persze, írják, rövid távon szavazatokat hozhatnak, hosszú távon azonban nem csak az ország gazdaságának ártanak, hanem az ígéretet tevő politikai párt szavahihetőségének is.

A párt és Márki-Zay Péter szerint a minimálbér megduplázása nem oldja meg a szegénység és egyenlőtlenség kérdését; ehelyett átgondolt, fokozatos bérfejlesztésekre, munkahelyteremtésre és a gazdaság versenyképességének javítására lenne szükség, míg Magyar Péter ígérete jelentős inflációs nyomást idézne elő. Az általános ár- és bérspirál felpörgetheti az inflációt, amivel nemcsak a vállalkozások költségei emelkednének, de a mindennapi élet költségei is. Ráadásul egy ilyen kötelező béremelés épp a mikro- és kisvállalkozásokat hozná nehéz helyzetbe, amelyek nem rendelkeznek az ehhez szükséges tartalékkal.

Arra kérik Magyar Pétert, hogy javaslataik kidolgozásánál vegyék figyelembe a gazdasági realitásokat, és ne vezessék félre az embereket irreális ígéretekkel.

A Mindenki Magyarországa Néppárt ezen felül szorgalmazza, hogy 2026-ban egy szakértői kormány álljon fel, amely képes kezelni Magyarországon a politikai és gazdasági problémákat és visszatérítheti egy emelkedő, szabad és demokratikus pályára hazánkat.

A teljes levelet itt olvashatják el:

Magyar PéterMárki-Zay PéterMindenki Magyarországa Néppártminimálbér