Az izraeli nagykövetség is elítélte Lázárt Horthy méltatása miatt

Ahogy korábban írtunk róla, Lázár János múlt vasárnap részt vett Kenderesen azon az ünnepségen, melyen Horthy Miklós újratemetésének 30. évfordulóját ünnepelték. Ott elhangzott, a volt kormányzót méltató szavai nagy port kavartak, többen elítélték. Most újabb helyről kapott bírálatot.

Nagy vitát váltott ki Lázár János vasárnapi beszéde, először Frölich Róbert országos főrabbi szólalt meg és idézett neki Horthy antiszemita hangvételű leveleiből, majd szerdán Ungváry Krisztián történész nevezte „Elképesztő ízléstelenség”-nek a miniszter kijelentéseit. De David Pressman amerikai nagykövet sem hagyta szó nélkül Lázár megnyilvánulását.

Most az izraeli nagykövetség csatlakozott a bírálók táborához:

Egy olyan személy dicsőítésének, akinek tettei tragédiát hoztak a magyar népre, különösen a zsidó honfitársaira, akik közül mintegy 600 000 ártatlan férfit, nőt és gyermeket gyilkoltak meg, nincs helye a modern Magyarországon.

Emlékeztetőül: Lázár János azt mondta az országot a II. világháborúba manőverező kormányzóról, hogy kivételes államfő, igaz magyar hazafi és hős katona.

Eközben Lázár János is reagált az őt ért bírálatokra: facebook-oldalára feltette Antall József 1993-as tévéinterjúját, melyet az MDF-es politikus épp az 1993-as újratemetés miatt kirobbant vita idején adott, hogy elmagyarázza a kormány álláspontját a Horthy megítélésének ügyében. 

Bár Lázár épp az Horthyról „indulatok nélkül” címet fűzte a videóhoz, Antallnak három évtizede is azzal kellett szembenézni, hogy a kormányzó hazahozatala erősen megosztotta társadalmat, a történészeket, és a politikusokat – fogalmaz a 24. hu.

Davod PressmanFröhlich RóbertHorthy MiklósKenderesLázár JánosUngváry Krisztián