Az iskolabuszok ügye csak a jövő tanévben juthat nyugvópontra

A Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ szerint az önkormányzat szerződést szegett az iskolabusz szolgáltatással kapcsolatosan, ám ahogy válaszlevelükben írták, ők így is biztosítják a fenntartásuk alatt működő iskolákba járó külterületi gyerekek szállítását. Az önkormányzat álláspontja szerint egyáltalán nem követtek el szerződésszegést. A jelenlegi helyzet kialakulásában döntő tényező, hogy a kormányhivatal 3 hónapra felfüggesztette a szolgáltatást végző cég (Jovány Busz Kft.) tevékenységét, illetve (még) nem bírálta el Jovány Gyula, mint egyéni vállalkozó iskolabusz szolgáltatásra vonatkozó kérelmét.

Megkeresésünkre küldött válaszában a tankerület azt írta, hogy az önkormányzat és a tankerület 2020. október 9. napján megállapodást kötött iskolabusz szolgáltatás teljesítésére, amelyben az önkormányzat biztosítja az általános iskolás tanulók szállítását, a tankerület pedig finanszírozza azt jogszabályi kötelezettségből adódóan.
Közlésük szerint a tankerület március 4-én, reagálva a sajtóban megjelent hírekre, miszerint a tanulószállítást ellátó Jovány Busz Kft. engedélyét felüggesztették, megkereste a Hódmezővásárhely önkormányzatát tájékoztatás kérése céljából az iskolabusz szolgáltatás folytatását érintően, amelyre állításuk szerint a mai napig nem érkezett hivatalos válasz.

Azt is megírták, hogy április 26-án, érkezett egy szerződésmódosítási javaslat az önkormányzat részéről, amely visszamenőleg kívánta megváltoztatni a szerződéses feltételeket 2021. április 19. napjától 2021. május 10. napjáig. A tankerület azonban továbbra is az eredeti megállapodásban foglaltak szerződésszerű teljesítését kérte, azonban dr. Kis Andrea alpolgármester asszony április 30-án informálisan, telefonon arról tájékoztatta a tankerületi igazgatót, hogy az eredeti szerződés szerinti 2021. június 15. napjáig tartó teljesítési határidő nem tartható az önkormányzat részéről. Ezt elmondásuk szerint a tankerület május 5-én kapta meg írásban.

Márki-Zay Péter polgármester a Vásárhelyi TV-nek azt mondta, tavaly szeptemberben az önkormányzat pályáztatta az összes, a gyermekszállításban érdekelt felet, ugyanis azt már akkor tudták, hogy az iskolások szállítása nem feladatuk, ők a pályázat lebonyolításában tudtak részt venni. A később megkötött szerződésben, mondta a polgármester, nem csak a tankerületi, hanem az egyéb fenntartású iskolák is igénybe vevő félként szerepelnek. A kormányhivatal döntése, a Jovány Busz Kft. tevékenységének felfüggesztésére érintette az iskolabusz szolgáltatást is. A felfüggesztés miatt, valamint, hogy Jovány Gyula egyéni vállalkozóként sem kapott még engedélyt, a város 3 hétig vállalta az iskolás gyermekek szállítását. („Jovány Gyula egyéni vállalkozó kérelme, mely alapján az iskolabusz szolgáltatást elláthatja nem került elutasításra, annak elbírálása jelenleg folyamatban van.” – írta a kormányhivatal május 6-án).

Korábbi közleményükben az önkormányzat arról írt, hogy ők április 19. napja és május 10. napja között a pénzügyi forrásaikat és a rendelkezésére álló személyi, tárgyi feltételeiket teljes mértékben mozgósítva a kötelező felvételt biztosító óvodába való utazást, valamint a kötelező felvételt biztosító iskolába való utaztatást a tankerület számára térítésmentesen biztosították, a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató NZrt. autóbuszaival. A polgármester hozzátette, az előző a három hétben azért intézték el a gyermekek iskolába szállítását, mert minden vásárhelyi gyermek, diák sorsa iránt felelősséget éreztek. Az is szerepelt a Polgármesteri Hivatal korábbi sajtóközleményében, hogy az önkormányzat ajánlatkérést folytatott le a szolgáltatás ellátására és összefoglaló tájékoztatót tett közzé a honlapján. A regisztráció határideje 2021. április 14. volt. Az ajánlatkérés során ajánlat érkezett Jovány Gyula egyéni vállalkozótól, és a Balázs-Transz Kft-től. A többi szolgáltató jelezte, hogy nem kíván ajánlatot tenni. Ezután Jovány Gyula egyéni vállalkozó tevékenységét felfüggesztette a Kormányhivatal, a Balázs-Transz Kft. pedig sokkal magasabb ajánlatot tett, és ez több millió forinttal meghaladta a rendelkezésre álló önkormányzati forrás mértékét, így az eljárás eredménytelenül zárult.

A jövő tanévre új pályázatot kell kiírni, amelyet Márki-Zay Péter véleménye szerint (a mostani kommunikációra alapozva), elképzelhető, hogy a tankerület fog megtenni. Ehhez a pályázathoz az önkormányzat is szívesen csatlakozna.

A Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központnak szerkesztőségünk részére küldött teljes válasza itt olvasható:

iskolaiskolabuszJovány Busz Kft.Joványbusz