Az influenza több áldozatot szedett, mint a koronavírus

A korábbi években a szezonális influenza több áldozatot szedett Magyarországon – mondta az Inforádiónak Branyiczkyné Géczy Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal népesedés statisztikai osztályának vezetője.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb halálozási adataiból az látszik, hogy a koronavírus-járvány idején hazánkban nem emelkedett az elhunytak száma: 2020 első 16 hetében (április 19-ig) nem tapasztalható jelentősebb kiugrás, 2600-2700 körül ingadozott a halálesetek heti száma – tette hozzá.

Ismertette: ha heti bontásban vizsgáljuk az adatokat, akkor az látszik, hogy 2020 első 11 hetében végig alacsonyabb volt a halálesetek regisztrált száma. Ezt követően március közepétől egy kis mértékű, 6 százalékos halálozási többlet jelentkezik az előző évhez képest.

Összességében 2020. első 16 hetében közel 42 ezren haltak meg, és ez 8 százalékkal, mintegy 3,5 ezer fővel volt kevesebb 2019-hez képest.

A haláloki statisztikában az látszik, hogy az idősek körében, és elsősorban légzőrendszer betegségeinél – azon belül is a hörghurut, tüdőtágulat, asztma esetében -, illetve a keringési rendszer betegségeinél jelentkeztek ezek a többlethalálozások.

Az osztályvezető szerint kevés esetben írják be az orvosok a halottvizsgálati bizonyítványra az influenzát mint a halálozás alapokát.

A magyar adatokkal ellentétben több országban – kezdve a járvány kiindulópontjával, Kínával, de főképp a járvány által jobban sújtott európai államokban, például Olaszországban, vagy Spanyolországban – nemcsak a hivatalosan koronavírus-fertőzésben elhunytak száma emelkedett drámaian, hanem az összes halálozás száma is. Lombardiában például 13 ezer haláleset történt az elmúlt közel két hónapban, ami több mint két és félszerese a korábbi évek átlagának és jóval meghaladta a koronavírus akkori 4348 hivatalos áldozatának a számát.

influenzaKoronavírus-világjárvány (COVID-19)KSH