Az infláció elvitte a nyugdíjemelést, az ötvenesek pedig kezdhetnek aggódni

Aki 1970 után született, annak tovább kell majd dolgoznia, hogy nyugdíjt kaphasson.

2022. elején csak szerény 5 százalékos nyugdíjemelés érkezett – holott akkor már biztosan tudni lehetett, hogy az egész évre várható infláció ennél sokkal magasabb lesz. Végül 14,5 százalékos szintig száguldott a tavalyi éves tényadat, ezért évközben két alkalommal is utólagos és visszamenőleges nyugdíjemelésre („nyugdíjkorrekcióra”) került sor.

A 2022 nyári és őszi korrekciók hatására évközben még további 8,6 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, ide nem számítva a 13. havi nyugdíj és a nyugdíjprémium hatását. Legutóbb pedig megérkezett a 2023 januári, 15 százalékos nyugdíjemelés, ezzel együtt pedig mostanra már 24,9 százalékkal nőtt egy adott nyugdíjas bevétele az előző év januárjához képest. Összehasonlításképpen: ugyanezen időszakban elképesztően magas szintet, 27,4 százalékot ütött meg a nyugdíjas infláció – írta meg a Bankmonitor.

A Pénzügyminisztérium adatai szerint a Nyugdíjbiztosítási Alap kiadásai több mint 27 százalékkal nőttek az előző év januárjához képest. A keletkező hiányt már tavaly is a központi költségvetésnek kellett kipótolnia, 697 milliárd forint összegben. Idénre ez a költségvetési támogatás több mint 53 százalékkal, 1072 milliárd forintra nő.

A portál kiemeli: az 1970 után születetteknek lélekben már készülniük kell az olyan egyensúlyjavító intézkedésekre, mint a nyugdíjkorhatár további emelése, sőt, akár a nyugdíjjogosultságok és a nyugdíjszámítási módszer szigorítása.

nyugdíjPénzügyminisztérium