Az Index szerint veszélyben a függetlenségük, az igazgatóságból kitették a főszerkesztőt

Tegnap hozta nyilvánosságra a 24.hu, hogy a legnagyobb független magyar hírportál, az Index alapos átalakítására készül annak tulajdonosa. A lap szerint úgy alakítanák át az újságot, hogy az egyes rovatok külsős beszállító cégként működnének, amelyektől megrendelné az anyagokat a portál.

A javaslatot a 444 cikke szerint Gerényi Gábor korábbi Index-alapító, de a cégből kiszálló, később a Mandiner, majd annak kormányközeli felvásárlása után az Azonnali társtulajdonosa. A cikk azt írja: ezt Vaszily Miklós, kormányközeli média-üzletember javaslatára tette, aki korábban az MTVA és az Echo TV vezérigazgatója volt, jelenleg pedig a TV2 igazgatósági vezetője, és aki a háttérből irányítja a hírportál pénzügyeit.

A lapot kiadó céget birtokló alapítvány kuratóriumi elnöke, Bodolai László ma az Index szerkesztőségébe összehívott állománygyűlésen igyekezett nyugtatni a kedélyeket, miután tegnap az Index újságírói megkongatták a vészharangot: az általuk elindított szabadindex.eu oldalon a „Szabad-e az Index?” mutatót arra állították, hogy veszélyben.

A szerkesztőség felhívásában azt írja: „Olyan lapot, amelyben nem politikusok, kormányzati kijáróemberek vagy gazdasági szereplők mondják meg, milyen cikket kell kirakni vagy levenni”, majd azt is hozzáteszik: „Olyan lapot, amelynél nem a tanácsadóként feltűnő, kétes hírű politikai kavarók határozzák meg, hogy a szerkesztőség hogyan és milyen felállásban dolgozzon.”

Bodolai a rendkívüli állománygyűlésen azt mondta: Gerényi tervét nem tárgyalja végül az igazgatóság, és a továbbiakban már nem vesz részt tanácsadóként az igazgatóság ülésein, miután a jelenléte csak feszültséget szül. Ugyanakkor az igazgatóság arról határozott, hogy a lapot az elhangzott koncepció alapján kell átalakítani, ami alapján a szerkesztőség veszélyben érzi a függetlenségét.

Bodolai azt is bejelentette, hogy Dull Szabolcs főszerkesztő igazgatósági tagságát megszünteti, mert belső döntéseket vitt a nyilvánosság elé. A főszerkesztői posztról nem mentette fel.

médiasajtó