Az Imerys milliárdos profitját osztalékként felveszi a francia tulajdonos

Több mint 50 százalékkal nőtt 2022-ben az Imerys Tűzállóanyaggyártó Kft. árbevétele.

Szárnyalt az elmúlt évben tűzálló kerámiát előállító vásárhelyi üzem – derül ki a francia tulajdonban lévő Imerys Tűzállóanyaggyártó Kft. nyilvános éves beszámolójából. Míg 2021-ben a vállalat forgalma nem érte el a 6 milliárd forintot, tavaly 9 milliárd fölé emelkedett az árbevétel. A cég adózás utáni profitja 1 milliárd 246 millió forint lett tavaly – és mint a mellékletben olvasható -, a teljes nyereséget felveszik a francia tulajdonosok osztalékként. 

A társaság 34 millió forint iparűzési adót fizetett az önkormányzatnak. 

A felívelő pálya a foglalkoztatottak számában is mutatkozik: 2022-ben átlagosan 254, a friss céginformációs adatok alapján jelenleg 281 munkatársa van a vállalatnak.

„A gyártás és értékesítés 2023 első negyedévében ugyanolyan mértékben és ütemben folytatódott tovább, mint 2022 első negyedévében. Az üzleti környezetet tekintve bizonytalansági tényező a jelentős mértékben emelkedő alapanyagárak, a tavaly évi átlaghoz képest az anyagárak tovább nőttek. Továbbá rendkívüli mértékű az energia áremelkedés. A villamos áram ára 2023-ban csak enyhén, a gáz ára azonban drasztikusan nőtt 2022 átlaghoz képest. Azonban ezzel párhuzamosan a vevők felé sikerült energia felárat kiszámlázni, amivel a társaság csökkentette az energiaár emelkedés hatását. Hosszú távon az energia árak stabilizációjával számolunk.” – olvasható a 2022. évi beszámoló mellékletében.  

Imerys