Az idei karácsony más lesz, de az ünnepkör holnap megkezdődik

Holnap már meggyújthatjuk az első gyertyát az adventi koszorún: november 29-én lesz advent első vasárnapja, a vízkereszt utáni első vasárnapig tartó karácsonyi ünnepkör és az egyházi év kezdete.

A Szent András ünnepéhez (november 30.) legközelebb eső vasárnaptól Jézus Krisztus születésének napjáig, december 25-éig tartó advent a keresztény kultúrkörben a karácsonyi előkészület ideje.

A négy vasárnap további jelentéssel is bővült: az Úr négy eljövetelét szimbolizálja először a megtestesülésben, másodszor a kegyelemben, harmadszor a halálunkban, negyedszer az ítéletkor, amelyre készülnünk kell. A liturgiában az advent színe a lila, kivéve advent harmadik vasárnapját (gaudete vasárnap), amikor szabad rózsaszínt használni.

Advent jelképe az adventi koszorú, amelyet rendszerint fenyőgallyakból fonnak, a ráhelyezett négy gyertya közül minden vasárnap eggyel többet gyújtanak meg. A gyertyák a Jézus születése révén szétáradó világosságot, egyben a hitet, a reményt, a szeretetet és az örömöt jelképezik.

A szokás a 19. században jött divatba, de gyökerei még a pogány korba nyúlnak vissza. Az első, kocsikerék nagyságú adventi koszorún még 24 gyertya állt, és minden hétköznap egy fehéret, minden vasárnap egy pirosat gyújtottak meg.

Ablakaikat díszíthetik advent alatt a tabáni és kincses-telepi lakosok

Lőkösné Nagy Sarolta önkormányzati képviselő felkarolt egy állampolgári kezdeményezést, és arra buzdítja a tabáni és a kincses-telepi lakosokat és üzlettulajdonosokat, advent alatt díszítsék ki ablakaikat. A nyeremény sem marad el. A felhívásról bővebben itt olvashat.

Nem maradunk kézműveskedés nélkül

A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ vasárnaponként videókat mutat be karácsonyi dekorációk elkészítéséről. Ezen túl közzétesznek karácsonyi meséket, holnaptól kezdődően pedig minden nap káprázatos fényben pompázik az épület.

Az első adventi díszek elkészítéséről szóló videó holnap, 17:30-kor várható az intézmény közösségi oldalán. Erről további részleteket itt talál.

adventBessenyei Ferenc Művelődési KözpontBFMKcsaládi eseményekkarácsonyLőkösné Nagy SaroltaTabánünnep