Az év szava a koronavírus: a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága közleménye

Az év szavai, 2020 Az év szava: koronavírus  Egy víruscsalád fajainak gyűjtőneve. Nevét a koronára emlékeztető kitüremkedésekről kapta. 2020-ban mindent vitt a koronavírus. Szócsaládja is lett: koronavírus-fertőzés, -járvány, -napló, -para, -parti, -teszt. Több száz szó, kifejezés keletkezett, ezeket adja közre Veszelszki Ágnes Karanténszótára.  További szavak: karantén, maszkoz (maszkot ölt, visel), szociális (udvariassági) védőtávolság, alapbetegség, online-oktatás

Az év antiszava: koronaszégyen
Különösen a járvány őszi időszakában kialakult magatartásforma: a koronavírus-betegség eltitkolása abból a célból, hogy az illetőt ne érhesse hátrányos megkülönböztetés. Az angol corona-shaming tükörfordítása.


Továbbiak: vírustagadó, banyatájm
Az év ifjúsági szava: karantini
1. A karantén alatt fogyasztott martini alapú alkoholos ital (koktél). 2. A karantén alatti időszakban tizenéves fiatal.
Továbbiak: karantének, karantesi, karantinder
Az év költői szava: morzsaközösség


A szórványközösség új, metaforikus neve. „A kommunizmus éveiben az erdélyi, partiumi, bánsági magyar értelmiségiek, szakemberek, kétkezi munkások jelentős részét arra kötelezték, hogy a Kárpátokon túl vállaljanak munkát. A magyar morzsaközösségek lassan beolvadnak a román többségbe.” (Irházi János cikke alapján, 2020. okt. 4.)
Továbbiak: csodafa, vakolathím, édes anyaföld


Összeállította: Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága, Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport, Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda.

 Kiadó: Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága

Koronavírus-világjárvány (COVID-19)