Az EU legkorruptabb országa lettünk

Igaz holtversenyben Bulgáriával és Romániával a Transparency International korrupcióérzékelési indexe szerint. Mostani elemzésük szerint a kormány arra használja fel a járványt, hogy tovább erősítse a hatalmát és hogy még több közpénzt alakítson magánpénzzé.

2010-ben Magyarország még a kilencedik helyen állt ezen a ranglistán. A 0-tól 100-ig tartó skálán, ahol a 100 a tökéletesen korrupciómentes állam, pontosan ugyanúgy 44 pont lett a magyar és a román teljesítmény, mint egy éve.

A sportberuházásokra, valamint az egyházaknak juttatott támogatások jelentősen felülmúlták az egészségügy finanszírozásába bevont pluszforrásokat. Még úgy is, hogy az egészségügyi pénzek egy részét túlárazott eszközbeszerzésekre fordították, amelyek hasznából kormányközeli közvetítőcégek részesedtek, írják. De példaként említették azt is, amikor a budapesti szállodáknak és turizmusból élőknek nem vagy alig jutott támogatás, míg a Magyar Turisztikai Ügynökség által kiosztott 83,5 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatásból a Mészáros Lőrinchez köthető Hunguest Hotels fejlesztéseire, valamint Balaton környéki jachtkikötők és luxusszállodák fejlesztésére is jutott pénz.

Sok más mellett arra a megállapításra jutottak, hogy „a jogállami rombolás és az azzal szorosan összefüggő központosítás és rendszerszintű korrupció lehet a fő oka annak, hogy a soha nem látott európai uniós támogatás ellenére az elmúlt évtizedben sem sikerült ráállítani a magyar gazdaságot a befogadó, vagyis a társadalom széles rétegeit magával ragadó növekedési pályára.”

A lista élén világszerte egyébként Dánia és Új-Zéland áll. Szögezzük le, ebben a rangsorban nem dicsőség előrelépni.

Forrás: HVG