„Az ének szebbé teszi az életet, az éneklők másokét is”

A Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület Aranykalász Népdalköre dalos találkozót szervezett szombaton délután a Csúcsi Olvasókörben. A találkozón hat amatőr csoport lépett fel, énekesek, táncosok, hangszeres szólisták. Több mint százan vettek részt az eseményen.

Csütörtökön aranydiplomát vehetett át a várostól, szombaton pedig a dalos találkozó főszervezője és háziasszonyaként lépett fel Győri Sára. A rendezvényt egy Kodály Zoltán idézettel nyitotta meg, ami gyakran az általa vezetett Aranykalász Népdalkör mottója is: „Az ének megszépíti az életet, az éneklők másokét is”.

Egy perces néma csenddel emlékezett meg a több mint 100 résztvevő a nemrég elhunyt dalostársukról, Horváth Istvánról, illetve azokról, akik már örökre fájóan hiányoznak a közösségből.

Márki-Zay Péter köszöntő beszédében elmondta, leginkább azzal ápolják távozó társaik emlékét, hogy továbbviszik örökségüket. A polgármester kihangsúlyozta, az, hogy magas színvonalon művelik a népi kulturális örökség megőrzését, Kodály örökségének megőrzését, valójában a hazájukat szolgálják. Beszédében azt is kiemelte, hogy mennyire fontos az is, hogy rendszeresítik a személyes találkozásokat. A mai elidegenedett világban, amikor a személyes találkozások helyét egyre inkább a technika és a digitalizáció veszi át, egészségügyi szempontból is fontosak a találkozások. Azt kívánta a vásárhelyiek, a magyarok nevében, hogy folytassák sokáig ugyanilyen lelkesedéssel hagyományőrző tevékenységüket, amely megtartó erővel bír, egyéni, városi és nemzeti szinten is.

Benkő Zsolt, a Gazdasági Egyesület elnöke is köszöntötte az egybegyűlteket, külön gratulált Győri Sára aranydiplomájához az egyesület nevében is. Beszámolt arról, hogy megtiszteltetés részese lenni a népdalkör életének, az egyesület biztosít ugyanis helyet a népdalkör próbáinak, és anyagilag is támogatják a dalkört pályázati forrásokból.

Az esten fellépett az Aranykalász Népdalkör, a Belvárosi Népdalegyüttes, a Napraforgó Népdalkör, a zsombói Bokréta Népdalkör, a Makói Nefelejcs Népdalkör, klarinéton játszott Barna Pál, citerán a Bárdos házaspár, zenélt a Róna banda és a Szépkorúak Néptánccsoportja is táncra perdült.

Az est a résztvevők számára egy zenés, táncos mulatsággal zárult.

AranykalászAranykalász NépdalkörBenkő ZsoltBokrétadalos találkozóGyőri SáraMárki-Zay PéterNapraforgóNapraforgó népdalkörNefelejcsnépdalkör