Az elhunyt oltottak többsége kínai vakcinát kapott Szerbiában

A Szerbiai Oknyomozóújságírók Központja 79 ellátóhelyhez fordult adatigényléssel, hogy megtudják, milyen arányban vannak oltottak és oltatlanok a kórházba került betegek és az áldozatok között. 21 intézménytől kaptak adatokat: kiderült, túlnyomó többségében oltatlanok kerülnek kórházba, alakulnak ki náluk súlyos tünetek, valamint esnek áldozatul a koronavírusnak.

A Pénzcentrum beszámolója szerint akik az oltás ellenére haltak bele a fertőzésbe, azoknak a többsége Sinopharmot kapott.

Belgrádban például a Szerbiai Klinikai Központ Fertőző és Trópusi Betegségek Klinikája szeptember 9. óta rögzíti, hogy a kórházban fekvő koronavírussal fertőzött betegeket beoltották-e. Aznap 89 beteg volt kórházban a klinikán, többségük nem volt beoltva. Szeptember 9-15. között további 50 covidos beteget vettek fel, akiknek több mint a fele be volt oltva, legtöbbjük a Sinopharmmal. A 68 vakcinát kapó beteg közül 55 volt a Sinopharmmal oltva, 11 Szputnyik V-t kapott, 1 Pfizert és 1 AstraZenecát.

A Vajdasági Tüdőbetegségek Intézete március 10-e óta gyűjti az adatokat, 400 ember oltottsági státuszáról tudtak nyilatkozni – ebbe az intézménybe kerültek a legsúlyosabb állapotú betegek. 96 ember halt meg, 80-an nem voltak oltva, 14 fő volt sinopharmos, 1-1 ember pedig Szputnyikot és AstraZenecát kapott.

kínai vakcinaKoronavírus-világjárvány (COVID-19)oltásSzerbia