Az elfeledett komaságot is képes újraéleszteni a mártélyi falufesztivál

A bográcson rotyogó pacal illata, a nyári hőség hullámai között időnként felbukkanó langyos szellő és a régen-látott ismerősök érdeklődő szóváltásainak hangja keveredett össze Mártély központjában szombaton szinte egész nap.

Tizenegyedik alkalommal rendezték meg a mártélyi Nyitott Kapuk névre keresztelt önszervező közösségi falunapot, amelynek alapvetése szerint minden olyan háznál, ahol a lakók részt kívánnak venni a falu fesztiválján, ott maguk rendezik be fogadóképesre a telket. Egyik helyen arcfestést lehetett kérni, faragott kézműves játékokat, ékszereket vásárolni vagy éppen a község egyik autentikus parasztházának berendezését lehet megcsodálni.

„Tizenegy éve kezdték el szervezni a Rákóczi utcán, mi négy éve csatlakoztunk” – árulta el hírportálunknak Joó Károly, a Döme Vendégház üzemeltetője, a rendezvény egyik legforgalmasabb helyszínének házigazdája. Azt is megtudtuk tőle, hogy évről évre egyre többen érkeznek a környékbeli településekről is a mártélyi falufesztiválra. „Senki nem kérdezi meg a másiktól, hogy miért jött ide, csak találnak egy közös ismerőst, közös pontot, aztán lehet nagyokat beszélgetni” – vázolta Joó Károly, aki azt is elmondta, hogy a portáján lévő zenészek, árusok elsősorban ismertségi, baráti alapon vesznek részt az eseményen.

Amíg a Döme ház udvarán készült a közös étel, a Rákóczi utcában is, ahol immár tizenegyedik alkalommal szervezték meg a közösségi napot, mindenfelé bográcsételek illatát lehet érezni. Az egyik portán gyerekek játszanak a medencében, mellettük idősebb helyiek fonott kosarakat kínálnak a gyakran a környező településekről érkező látogatóknak is, de az árnyékban pihenők látványa is erősen hozzátartozik az összképhez.

Az egyébként csendes kis ezerkétszáz fős község központját nemcsak a Horgász presszó előtt időző törzsvendégek vagy a megnyitott portákat körbelátogató kisgyerekes családok sziluettjei, hanem az időszakosan felbukkanó, olykor már zsúfoltságig megtelt lovaskocsik körmenete is élénkítette.

A múlt század vonalait megidéző fotókiállítás is összeállít a Döme Házban

A községfesztivál programtervét a szervezők szándéka szerint korosztályoktól függetlenül állították össze. Több tematikus előadást, bemutatót is meghallgathattak a látogatók, például a csongrádi Ungerbauer Családi Pincészet ismeretterjesztőjét az Irsai Olivér borok megfelelő ízleléséről és lehetséges pozitív hatásairól, de Hegyi Endre fotóművész kiállítását vagy autentikus fazekasbemutatót és jellegzetes népviseleti kirakodást is szemügyre lehetett venni.

Bár akadtak fiatalok is a megnyílt házak telkein szemlélődők között, javarészt az idősebb korosztály tudott azonosulni a hagyományőrző községi fesztivál gondolatával. Ahogy Joó Károlytól megtudtuk, a Nyitott Kapuk számos mártélyi számára elsősorban a régi nem látott komákkal, ismerősökkel való önfeledt viszontlátásnak a színhelye. „Vannak, akikkel évek óta nem találkoztunk, ezért is szeretik ilyenkor ezt a napot, lehet újra beszélgetni a barátokkal, iszogatni, enni, ez össze tudja hozni a falut” – osztotta meg portálunkkal a Döme ház üzemeltetője.

döme házfalufő utcaJoó KárolyMártélynyárNyitott Kapuk fesztivál