Az egészségügyi dolgozóknak kötelezővé tették a vakcinát

Az oltás kötelezővé tételnek nem a hívei, viszont tettek egy kivételt, az egészségügyi dolgozóknak fel kell vennie a koronavírus elleni oltást – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Orbán kifejtette, a harmadik oltástól nem kell félni, ezért a kormány augusztustól lehetővé teszi a felvételét. Azt ajánlják, hogy a második oltás után teljen el négy hónap és a háziorvosok szükség esetén ettől eltérhessenek.

Az egészségügyi dolgozók kötelező oltásáról elmondta: már eddig is voltak olyan oltások, amelyek nélkül valaki nem dolgozhatott az egészségügyben. Ez a lista most egyel bővülni fog. Ők embereket gyógyítanak, így nem kockáztathatjuk, hogy nincsenek beoltva.

Az idősek 15 százaléka nem vette fel még a koronavírus elleni védőoltást, a miniszterelnök szerint ők veszélyben vannak, főleg, hogy a megjelent a delta variáns, amely sokkal fertőzőbb, mint az eddigi mutációk. Ezért azokat az időseket, akik még nem oltatták be magukat, személyesen fogják felkeresni a háziorvosok, rezidensek. De még így sem lesz kötelező az időseknek a vakcina felvétele. 

Szeptemberben, az iskolakezdés előtt, az összes iskolában oltási akciót fognak szervezni, ahol majd minden gyerek, szülő és pedagógus felveheti az oltást, azok közül akik addig nem teszik meg.

A kormány arra kéri az állampolgárokat, hogy csak azok utazzanak külföldre, akik megkapták a második oltásukat is.

egészségügyKoronavírus-világjárvány (COVID-19)Kossuth RádióOrbán Viktorvakcina