Az egészségügyi államtitkár szerint trükköznek a kórházak

Takács Péter szerint gazdasági értelemben teszik ezt, és ezért nő folyamatosan a kórházak adósságállománya. Most mélyelemzik a kórházak gazdálkodását.

Novemberben vihetik a kormány elé a kórházak és az orvosképzéssel foglalkozó egyetemek összesen 108 milliárd forintos adósságának rendezéséről szóló rendelettervezetet., erről Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének (EGVE) Balatonalmádiban tartott szakmai rendezvényén beszélt.

Az államtitkár elmondta, sok költség (gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök) megemelkedett, így az adósság nem pusztán a rossz gazdálkodás eredménye, ám emellett minden eddiginél alaposabban ellenőrzik a számokat. Elmondta, ők sem szentek és tiszták, de vannak trükkök a kórházak részéről is, amiket be kell vállalni, hogy felszámolják őket.

Példaként említette, hogy a költségvetési felügyelők és a pénzügyminisztériumi ellenőrök közös vizsgálata talált olyan gyógyítót, aki egy hónapban 1528 órát dolgozott. Egy helyen főállásúként, három másik intézményben pedig készenléti ügyeletben volt gyakorlatilag napi 0-24 órában papíron ez a szakorvos, ezért pedig havonta több mint tízmillió forintot bérszámfejtettek neki a munkájáért, írja a Népszava.

Az államtitkár szerint ennek a trükközésnek végett kell vetni.

A borítókép illusztráció.

adósságkórházTakács Péter