Az ATEV-nél jártunk – jól halad a próbaüzem

Március végére 90%-kal csökkenhet az ATEV, állati fehérjefeldolgozó cég szagterhelése Hódmezővásárhelyen. A december végén próbaüzembe állított modern berendezést 1 évig Mátyásdombon tesztelte az állami cég, valamint gyártócsarnokukat is felújították a kellemetlen szag csökkentése érdekében. A fejlesztések okáról és hátteréről heves szóváltás alakult ki Márki-Zay Péter és Cseri Tamás között az önkormányzat keddi közgyűlésén, a polgármester úgy látta, hogy a tüntetések és az aláírásgyűjtés miatt modernizált az ATEV, a képviselő azonban ezeket a lépéseket cirkuszolásnak nevezte.

A Vásárhelyi TV is megtekintette az ATEV Zrt. szagterhelés elleni fejlesztését. December óta próbaüzemben működik az ATEV állati fehérjefeldolgozó új levegőszűrője Hódmezővásárhelyen, melynek hatásait már a lakosok is tapasztalják. Idáig azonban hosszú út vezetett.

2020 szeptemberében még demonstráció is volt a szagterhelés csökkentése érdekében, és összegyűlt mintegy 4000 aláírás is. Márki-Zay Péter 2020-ban Szabó Tímea országgyűlési képviselővel is egyeztetett, aki határozati javaslatot nyújtott be a parlamentben, amelyben követelte a kormánytól, tegyenek azonnali lépéseket a vásárhelyi gyárral kapcsolatban.

Mára azonban fellélegezhettek a hódmezővásárhelyiek, ugyanis már üzemel az ATEV, állati fehérjefeldolgozó cég szagterhelést csökkentő berendezése. Az önkormányzat keddi közgyűlésén vita alakult ki Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere és Cseri Tamás önkormányzati képviselő között, hogy kinek köszönhető az állami cég fejlesztése.

A polgármester elmondta, a városban ez egy 70 éves probléma azt is hozzátette, hogy a helyi Fidesz-KDNP még azt is letagadta annak idején, hogy bűz lett volna a városban. Cseri Tamás szerint azonban a vásárhelyi aláírásgyűjtésnek és tüntetésnek nem volt köze a cég 2021 végére ütemezett beruházásához, ezek nélkül is fejlesztett volna az ATEV. Elmondta, hogy nem igaz, hogy ugyanolyan büdös a cég mint volt, a fejlesztések folyamatosan zajlottak. Cseri véleménye szerint Márki-Zay ez alatt csak cirkuszolt, tüntetést szervezett, ugrándozott ide-oda. De ez a cég fejlesztéseit nem befolyásolta.

Az ATEV Zrt.-hez a Vásárhelyi TV is ellátogatott. A hódmezővásárhelyi fehérjefeldolgozó új mosókamrájáról és biofilteréről beszélt Vígh Róbert az ATEV Zrt. helyi gyárigazgatója. A szakember kiemelte, hogy a vásárhelyi szagterhelést 80-90%-ban mérséklő berendezés üzembeállítását több éves munka előzte meg, felújították a gyártócsarnokot és 1 évig tesztelték a technológiát a mátyásdombi telephelyükön.

Vígh Róbert elmondta, most a szagterhelés minimálisra csökkent. Azt várják tőle, hogy ha van is szagterhelés akkor az csak az üzem közvetlen környezetében lesz érezhető. Maga a berendezés próbaüzemben üzemel, ez márciusban zárul majd, amikor mérésekkel is alá fogják támasztani hogy jól vizsgázott.

Az 1400 négyzetméteres, óránként 130 ezer köbméter levegőt megmozgató mosókamra mellett a levegővezetékeket és a biofiltert is kicserélték a vásárhelyi gyárban. Vígh Róbert hozzátette, hogy a közbeszédben dög telepként emlegetett ATEV 2004 óta kizárólag a vágóhidakról érkező egészséges állati melléktermékeket dolgozza fel, és ez a váltás már önmagában sokat csökkentett az üzem szagkibocsátásán. A vásárhelyiek azonban további javulásra is számíthatnak mivel március végéig folyamatosan emelkedik az új berendezés hatékonysága.

ATEV Fehérjefeldolgozó ZrtszagterhelésVígh Róbert