Az anya nő, az apa férfi – megszavazták a 9. Alaptörvény-módosítást

A fenti kinyilatkoztatáson kívül az utolsó pillanatban még változtattak a választási törvényen is a gránitszilárdságú alaptörvényben. Ez a 9. módosítás. Módosult a választási törvény is.

134 igen, 45 nem szavazattal és 5 tartózkodás mellett elfogadta a Parlament az Alaptörvény kilencedik módosítását. Tizenöt képviselő nem szavazott, a zárószavazás előtt ugyanis a DK politikusai kivonultak a teremből.

Varga Judit, aki a módosítást a veszélyhelyzet elrendelése után nyújtotta be, szinte egyből, korábbi indokolása szerint erre a módosításra a családok védelmében volt szükség.

Nem csak az kerül be az Alaptörvénybe, hogy az anya nő, az apa férfi, hanem hogy “ Magyarország védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát, és biztosítja a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést.”

A 38. cikkbe ezentúl úgy szól, hogy „a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány létrehozásáról, működéséről, megszüntetéséről, valamint közfeladata ellátásáról sarkalatos törvény rendelkezik”, tehát a továbbiakban csak kétharmados többséggel lehet hozzányúlni az olyan alapítványi rendszerekhez, amikben például az Színház- és Filmművészeti Egyetem is működik, emeli ki a HVG.

A közpénz fogalma mostantól pedig: “közpénz az állam bevétele, kiadása és követelése”.

Módosult a választási törvény is. Ezentúl 27 helyett 71 egyéni jelöltet kell állítani az országos listához. Ez közös listára terelheti az ellenzéki pártokat.

Alaptörvénymódosításválasztási törvény