Az angol betegről – Vásárhelyen

Se náci, se homoszexuális nem volt Almásy László, akiről Az angol beteg címmel kilencszeres Oscar-díjas film készült még 1996-ban. A magyar felfedező, kutató valódi sorsáról Propper Valéria irodalomtörténész tartott előadást a Németh László Városi Könyvtárban.

– A film és Almásy László élete között annyi a hasonlóság van, hogy a sivatagban a homokot mindkettőben a szél fújja – utal arra Propper Valéria, hogy a film Egyiptomban játszódik és Almásy élete egy részében tényleg ott tartózkodott. – Azt sem mondhatom, hogy a film hatására kezdtem el kutatni az életét, ugyanis hamarabb kezdtem megismerni azt, mint ahogy a filmet 1996-ban bemutatták. Bár az nagy lökést adott nekem, főleg miután rájöttem: nagyon szép, romantikus kalandfilm, csak éppen semmi köze Almásyhoz. Bár arra nagyon jó volt, hogy felhívta a világ figyelmét egy újabb magyarra, aki kém, katona, utazó és felfedező is volt – tette hozzá.

Propper Valéria vásárhelyi előadása elején elmondta, hogy híres magyar nők életének legendáit is kutatja. – Az így kutatott hölgyek sorsát fejezetekre „bontom”, ahhoz képest, hogy írónőkről vagy katonanőkről vagy királynék életéről írok. Van egy olyan fejezetem, melynek azt a címet adtam: Utazók, felfedezők, kalandorok. Ugyan ebben is próbáltam, hölgyekkel foglalkozni, de ismerjük el, ezek inkább férfiak voltak.

A közönség most is érdekes dolgokról hallhatott

Az irodalomtörténész figyelmét Almásy kalandos élete, az Egyiptom déli határához, még a középkorban letelepített magyarabok általa történt felfedezése ragadta meg. – Almásy – a világ szempontjából – legjelentősebb felfedezése a Zarzura oázis felfedezése volt. Az életével kapcsolatos két kényes kérdés, hogy náci volt-e, (hiszen a második világháború idején, tartalékos tisztként a Rommel által vezetett Afrikakorpshoz került, ahol mélységi felderítőként szolgált), illetve homoszexuális volt-e. Kiderült, egyik sem.

Almásy, aki Rommel seregénél Líbiában címmel könyvet is írt, tetteiért megkapta a német Vaskeresztet. Budapesti, Horthy Miklós (ma Bartók Béla) úti lakásában, 1944 novemberében több üldözött zsidónak is menedéket nyújtott. A német hadseregben kapott egyenruhát és kitüntetéseit (első- és a másodosztályú vaskereszt) viselve többször elzavarta a razziázó nyilasokat.

Az interneten fellelhető egy német katona által neki írt szerelmes leveleket – melyet a német – állítólag -magyarul(!) írt – Propper Valéria hamisítványnak tartja.

Alább a film egyik jelentében Almásy egy másik felfedezése: a Líbiai sivatag Ain Dua sziklabarlangjaiban körülbelül 800, fehérrel, vörössel, barnával és sárgával színezett állatalakot és feketével ábrázolt emberformát talált társaival.

angol betegHódmezővásárhelyNémeth László Városi Könyvtárpropper valériavásárhelyi hírek