Az Államkincstárnak továbbíttatta a polgármester levelét – Márki-Zay szerint Lázár ezzel cserbenhagyta a vásárhelyieket

Megkapta Lázár János Márki-Zay Péter polgármester levelét, amelyben segítséget kér a város országgyűlési képviselőjétől, hogy a folyamatban lévő ellenőrzésekből adódó visszafizetési kötelezettséget engedje el a Belügyminisztérium, a Miniszterelnökség támogassa ezt a kérést, a Kormány pedig segítse Hódmezővásárhely működési mérlege egyensúlyának megteremtését. A levélre Markó Csaba kabinetfőnök válaszolt, és azt írta, a megkeresést illetékességből továbbították a Magyar Államkincstár felé. Márki-Zay Péter szerint Lázár János ezzel lerázta magáról a vásárhelyiek problémáját, ellentétben más Fideszes országgyűlési képviselőtársával.

Ahogy arról múlt heti sajtótájékoztatóján beszámolt a polgármester, a veszélyhelyzetből és az ezen felüli kormányzati elvonásokból adódó nehéz helyzetük okán levélben megkeresték többek között Lázár Jánost, a térség és Hódmezővásárhely önkormányzati képviselőjét, hogy közvetítsen a város és a kormány között abban, hogy a Belügyminisztérium engedje el azt a mintegy 700 millió forintos visszafizetési kötelezettséget, amelyet még Lázár János polgármestersége alatt kapott támogatás szabálytalan felhasználása miatt róttak ki. Amennyiben a Belügyminisztérium elengedné ezt a visszafizetést, azzal levegőhöz juthatna Hódmezővásárhely.

Markó Csaba kabinetfőnök megküldte válaszlevelét, amelyben arról tájékoztatta a polgármestert, hogy a megkeresést illetékességből továbbították a Magyar Államkincstár felé, akik az önkormányzatok fizetésképtelenségével foglalkoznak.

Forrás: Hódmezővásárhely Fidesz Facrebook

Márki-Zay Péter ezzel kapcsolatban a Hódpressnek elmondta. Ahogy Szentendre, Vác, Kazincbarcika, Érd, Siófok vagy éppen Baja Fideszes országgyűlési képviselője megkereste a polgármestereket és leült velük beszélni, Vásárhelyen fordítva volt, ők keresték Lázár Jánost, ám ő cserben hagyta szülővárosát, lerázta magáról a terhet.

Lázár János elmondása szerint többször eladósította a várost, jelenleg pedig éppen a Lázár idejéből származó terheket is nyögik.

Ráadásul elmondta, a fizetésképtelenség azt jelenteni, hogy a városnak a rövidtávú kötelezettségei meghaladnák a rendelkezésre álló pénzt és a rövidtávon beérkező követeléseit, lejárt számlái, tartozásai vannak, erről nincs szó Hódmezővásárhelyen.

A levél hatására Cseri Tamás és Benkő Zsolt sajtótájékoztatón bejelentette, hogy csődbiztost neveznének ki a város élére, mire a Polgármesteri Hivatal bejelentette, peres eljárást kezdeményeznek a két képviselő ellen.

Lázár JánosMárki-Zay Péter