Az állami támogatás a vásárhelyi távhőrendszer költségigényének ötödét sem fedezi

Lépéskényszerbe került a HVSZ Zrt., hogy maradjon pénze a távfűtés üzemeltetésére.

Október eleje óta havonta 20 millió 87 ezer forint távhőszolgáltatási, másrészt lakosságnak nyújtott távhő után kapott, gigajouleonként 1009 forint fajlagos támogatást nyújt az állam a HVSZ Zrt.-nek – számoltunk be múlt héten. De hogy valójában mekkora támaszt jelent ez a két mankó a hódmezővásárhelyi önkormányzati cégnek, arról a társaság vezérigazgatóját, Molnárné Masír Erikát kérdeztük.

Válaszában azt írta, fűtési szezon során várhatóan a havi fix támogatás alapján 140,6 millió forintra, illetve az utóbbi három fűtési szezonban a lakosság részére értékesített hő alapján a fajlagos támogatás megközelítőleg 55 millió forinterejéig várható, azonos felhasználási mutatók mellett. Így együttesen az állami dotáció 195 millió forint erejéig várható, amennyiben a külső levegőhőmérsékleti adatok, valamint a lakosság által felhasznált gigajouleok mennyisége az elmúlt időszak átlagos értékeinek megfelelően alakulnak.

Ez az összeg mekkora terhet vesz le távhőszolgáltatás működtetésének megsokszorozódott költségeiről? A várható támogatás a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal által jelenleg fixált földgáz-, valamint a elektromos áram aktuális tőzsdei árának összegzése alapján az energiaköltségek 17,16 százalékát váltja ki – tudta meg lapunk. Vagyis a távhőrendszer üzemeltetésének ötödét sem fedezi az állami költségvetésből juttatott pénz.

Mindennek tükrében arról is érdeklődtünk, hogyan képes kezelni a társaság ezt a mínuszt? Az a választ kaptuk, hogy vezetői szinten most zajlik az a tervezés, amelynek eredményeképpen jelentős költségcsökkenést szeretnének elérni. 

HVSZ Zrttámogatástávfűtés