Az állami iskolákba visszatérhetnek a nyugdíjas pedagógusok

A hétvégén a Magyar Közlönyben megjelent egyik kormányrendelet a „szociális, gyermekvédelmi vagy gyermekjóléti szolgáltatónál, intézményben, hálózatnál” és „köznevelési vagy szakképző intézményben” dolgozók számára is lehetővé teszi, hogy valaki úgy létesítsen ismét közalkalmazotti jogviszonyt, hogy közben már öregségi nyugdíjra is jogosult és utóbbit is változatlanul folyósítsák neki.

Mindez azt jelenti, hogy a nyugdíjas óvónők és tanárok a következő tanévben visszamehetnek dolgozni úgy, hogy eközben a nyugdíjukat is folyósítják számukra. Az állami szférában eddig erre nem volt lehetőség, csak külön kormányengedéllyel. Az egyházi, illetve magániskoláknál ez eddig sem volt korlátozva.

A most megjelent intézkedés 2023. augusztus 31-éig érvényes, vagy amíg a háborús veszélyhelyzetet – amelyre a rendelet hivatkozik – meg nem hosszabbítják azon túl is vagy nem oldják fel korábban.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) üdvözli a szerintük diszkriminatív megkülönböztetés átmeneti eltörlését, ugyanakkor érthetetlennek tartják, hogy azt pusztán egy évre jelöli ki a kormány. „[Ez] mindemellett elismerése annak, hogy óriási a szakemberhiány. Egyértelmű, hogy pusztán emiatt történt mindez – és persze, megint átgondolatlanul” – fogalmaznak.

iskolanyugdíjasPDSZpedagógusPedagógusok Demokratikus Szakszervezete