Az államfőválasztást már nem bíznák a parlamentre a magyarok

A magyarok és még a Fidesz szavazók többsége is közvetlen köztársaságielnök-választást szeretne. Meg azt, hogy Áder János utódjáról ne a jelenlegi Országgyűlés döntsön.

A megkérdezettek 56 százaléka egyetért azzal, hogy a jövőre megalakuló országgyűlés tegye lehetővé a közvetlen köztársaságielnök-választást – derül ki a Závecz Research május elején, személyes megkérdezéssel készült reprezentatív közvélemény-kutatásából.

A Telex beszámolója szerint a kormánypárti szavazók többsége, 48 százaléka támogatná a közvetlen köztársasági elnökválasztás bevezetését, 38 százalékuk utasította el ezt a felvetést, míg 14 százalékuk nem tudott felelni erre. Az ellenzéki szavazók esetében magas a közvetlen elnökválasztás 2022-es bevezetésének igénye: 68 százalékuk egyetért, 25 százalékuk ellenzi ezt, és csak 7 százalék nem foglalt állást. A pártot nem választó/párt-nélküliek 48 százaléka támogatja, 26 százaléka viszont nem ért egyet azzal, hogy jövőre lehetővé kellene tenni a közvetlen államfőválasztást.

Jelenleg a köztársasági elnököt az országgyűlés választja öt évre, ráadásul ezúttal a választás 2022 elejére esik, vagyis az országgyűlési ciklus végére. Ellenzéki pártok közvetlen elnökválasztás bevezetését szorgalmazzák, illetve az MSZP olyan javaslatot nyújtott be, ami megtartaná a közvetett választást, de 2022-ben azt már az új, hivatalba lépő országgyűlésre bízná.

Utóbbi elképzelésre is rákérdeztek a Závecz felmérésében: a megkérdezettek 52 százaléka egyetért azzal, hogy Áder János köztársasági elnök utódját a jövő évi választás után megalakuló új parlament válassza meg. 35 százalék fejezte ki egyet nem értését, 13 százalék pedig nem tudott válaszolni a kérdésre. Mindez pártpreferenciák szerint úgy nézett ki, hogy a kormánypárti szavazók 49 százaléka, az ellenzéki választók 61 százaléka, a párt-nélküliek 42 százaléka fejezte ki egyetértését azzal, hogy az új köztársasági elnököt már egy új összetételű parlament választhassa meg.

Áder Jánosállamfőköztársasági elnökközvélemény-kutatásVálasztás