Az Alkotmánybíróság Mercedese is befutott a Kossuth térre

Egykoron Sólyom László, az Alkotmánybíróság akkori elnöke hivatali járműve volt, mára gyűjtői darabbá vált. Ma délelőtt az egyik volt a Kossuth térre kitelepült mindegy negyven Mercedesnek.

Meglepődhetett, akinek ma délelőtt a Kossuth tér környékén volt dolga, hiszen mintegy negyven különféle évjáratú, felszereltségű, színű a megyéből érkezett Mercedes személyautó és két terepjárót csodálhatott meg a téren.

Nem véletlen álltak ott a kocsik.

– Néhány évvel ezelőtt pár baráttal, hat-hét autóval találkoztunk csak a Bagolyvár parkolójában, de az esztendők folyamán kinőttük azt, hiszen a hat autóból 10, majd 15 lett, mostanra pedig 35-40 autóra emelkedett a járművek száma – árulta el Kovács Dániel, a Facebookon szerveződő Mercedes Troll Baráti Társaság alapító tagja, az esemény szervezője. – Azért lettünk külön csoport, hogy ne zsibbasszuk a többi mercedeses csoportot, nálunk szabadon mehet a tréfálkozás, hiszen mind ismerjük egymást. tette hozzá.

Ő hozta ki a térre azt (a címlapképen látható) Mercedest, melyet az Alkotmánybíróság akkori elnökének, Sólyom Lászlónak vásároltak hivatali autóként (ezt az ajtaja belsejébe ragasztott felirat is bizonyítja). Ez a kormányőr autó, melyet két zászló is díszít, 1997-től 2008-ig állományban volt. – Amikor lefutott, egy idős bácsi vásárolta meg, s a gyűjteménye része volt. Egy szombat este szóltak nekem, hogy eladó lett a kocsi, aludni sem tudtam emiatt. A feleségemnek azt mondtam, hogy mindjárt jövök, az meg fogta a fejét, hogy megint autóért megyek. Reggel 7-kor elindultam, s délután 3-ra hazaértem – ezzel az autóval – idézte fel a kormányőr kocsi vásárlásának történetét.

A hosszított kivitelő, 4200 köbcentis V8-as motorral felszerelt 280 lóerős Mercedest 1997-ben külön megrendelésre gyártották, nem páncélozott, de az üvege vastagított, illetve az alsó lemezét erősítették meg – a szériaautókéhoz képest – valószínűleg egy robbanást ellensúlyozandó.

A Kormányőrség egyébként 8 ilyen autót is bérelt, de a többi mára már nincs meg, teljesen széthajtották.

– Évente részt veszek vele a zárt körű kormányőr rendezvényen, bár nem vagyok az – tette hozzá Kovács Dániel a rendezvény szervezője.

baréti körKiállításkormányőrMercedeszsólyom lászlóVásárhely