ATEV: 8 éves program, aláírásgyűjtés, példás állami fejlesztés

Mint az ismert, elindult az új levegőtisztítási technológia az állami fehérjefeldolgozó cég vásárhelyi üzeménél. Cseri Tamás képviselő szerint ez egy hosszú távú folyamat eredménye és a polgármesternek ehhez semmi köze. Dr. Berényi Károly alpolgármester úgy értékelte, az aláírásgyűjtés sikeres volt, pedig a Fidesz mindent megtett, hogy akadályozzák. Walterné Böngyik Terézia, a Szeretem Vásárhelyt Egyesület elnöke az állam példaértékű fejlesztését emelte ki.

A klímaváltozás a mi generációnk kihívása, nekünk kell ellene tenni. Hódmezővásárhelyiként, környezeti nevelőként büszke vagyok arra, hogy az ATEV-nél egy több évtizedes problémára tettek pontot állami beruházásként, közel fél milliárd forintból – fogalmazott az egyesület videójában Walterné. Úgy tapasztalja, ennek eredményeképp a városban tiszta, egészséges levegőt érezhetünk. Kiemelte az is, a cég környezettudatos gazdálkodást folytat, minta, ahogyan nulla hulladékkal végzik a gazdálkodást.

Erre reagálva Berényi nyílt levelet tett közzé. Azt írta: az igazgatónő még csak véletlenül sem említette, hogy az elmúlt 30 évben ez miért nem valósult meg, pedig nagyon régóta megkeserítette a vásárhelyi emberek életét ez az időnként elviselhetetlen szaghatás. Az alpolgármester emlékeztetett arra, a technológiai fejlesztést ki kellett kényszeríteni. ,,Többszöri egyeztetés a cég felső vezetőivel sem volt elegendő. Ígéretet ismételten kaptunk, de állami döntés hiányára hivatkozva a beígért technológiai fejlesztés mégsem valósult meg. Majd a lakossági tiltakozás demokratikus eszközeit is látva – aláírásgyűjtés, tüntetésen felszólító petíció átadása, országgyűlési környezetvédelmi felszólalás a vásárhelyi szaghatás ellen… úgy látszik mégiscsak eredményt hozott.”

Fotó: Dr. Berényi Károly Facebook oldala

Berényi Károly szerint Walterné ,,szavai kissé hiteltelenek abból a szemszögből, hogy nem a klímaváltozás és környezetvédelem független szakértőjeként, hanem a Fidesz holdudvarába tartozó Szeretem Vásárhelyt Egyesület vezetőjeként emeli piedesztálra az évtizedekkel megkésett állami beruházást. A helyi Fidesz szervezet pedig egyenesen akadályozta a lakossági aláírásgyűjtésünket, ők nem érezték a szaghatást.” Hozzátette, ők is büszkék arra, hogy sikerült elérni 3 év alatt azt, amit a korábbi városvezetéseknek 30 év alatt sem.

,,Nagyjából nyolc évvel ezelőtt Almási István polgármester úr – Lázár János képviselő úr hathatós segítségével – elérte, hogy az ATEV végre, 100 milliók invesztálásával, nekikezdjen a szagterhelés megszüntetésének. Egy hosszú távú, éveken átívelő tervet fogadtak el, amely során fokozatosan új technológiák bevezetésével orvosolják a problémát.”

– írta ma reggel Cseri Tamás. Szerinte ,,Márki-Zay, az önmarketing mestere, persze rögtön kapott a lehetőségen, mikor megismerte a tervek dokumentációját. Látta, nagyjából mikor kell kommunikációs akciókat indítania, hogy a köztudatban elhintse, az ő érdeme a megvalósítás.” Hozzátette, az aláírásgyűjtés és a tüntetés közben a cég értetlenül adta ki a tájékoztatásokat, hogy ütemezetten halad a fejlesztés.

,,Napjainkra végre elkészült a fejlesztés. Márki-Zay persze, alamuszi árnyékával, Berényi doktorral meg is kezdte az állami cég fejlesztésének politikai lenyúlását.” – értékelte az elmúlt időszakot a fideszes képviselő.

ATEV Fehérjefeldolgozó ZrtCseri TamásDr. Berényi KárolyFideszHódmezővásárhelySzeretem Vásárhelyt EgyesületWalterné Böngyik Terézia