Átcsoportosítások: 140 milliárd sportra, 50 milliárd egészségügyre a járvány kirobbanása óta

Az Mfor.hu összegyűjtötte, hogy mennyi közpénzt csoportosított át a kormány a sportba a koronavírus-járvány magyarországi, márciusi megjelenésétől, pontosabban a veszélyhelyzet első átcsoportosításától, március 20-tól kezdve. A lap a Magyar Közlönyben megjelent átcsoportosításokról szóló kormányhatározatok alapján hozta nyilvánosságra számításait.

Ahogy írják, ezek a pénzek túlnyomórészt három forrásból származnak:

  • a Gazdaságvédelmi Alapból, melyek a járvány negatív gazdasági hatásainak enyhítésére hoztak létre,
  • a rendkívüli kormányzati tartalékból,
  • valamint a Központi Maradványelszámolási Alapból.

Ezen számítások alapján 140,2 milliárd forintot csoportosított át a kormány a sport területére. A lap már nehezebben tudta azt pontosan megmondani, hogy hova és milyen célokra mentek el ezek az átcsatornázott pénzek. A kedvezményezett előirányzatok ugyanis az esetek nagy részében, írják, túlságosan széles területet fednek le és homályosak ebből a szempontból (“sportlétesítmények fejlesztésére” vagy “egyedi sportlétesítmény-fejlesztésre”).

Nem sokkal maradtak el mögöttük az egyházakkal kapcsolatos átcsoportosítások, ezeknek az összege az MFor számításai szerint 103,2 milliárd forint.

Mindezek mellett azonban mindössze 50,7 milliárd forint átcsatornázása történt az egészségügy irányába, vagyis a sportköltések harmada, az egyházaknak adott összeg fele.

átcsoportosításjárványhelyzetköltségvetésstadionveszélyhelyzet