Átadták az okos zebrát a Tóalj utcában, akár másikra is pályázhat a város

Mivel itt több, mint hatezer autó fordul meg naponta és majdnem kétezer gyerek jár a környékre iskolába, ezért választották a LED-es okos zebra helyszínének a Tóalj és a Szentkirályi utca kereszteződését – hangzott el a létesítmény átadóján, ahol felidézték: több száz zebra fölött lesz erősebb a fény és új átkelők is lettek.

2,8 millió forintból készült el annak az okos zebrának a kivitelezése, amelyre még tavasszal adott be pályázatot a város a Generali a Biztonságért Alapítványhoz, amelyet meg is nyert, így a költségek felét a biztosítótársaság állta. – Itt egy meglévő gyalogátkelő hely lett okos. Mostantól kezdve beépített LED-lámpákkal, megvilágítással növeljük a gyalogosok biztonságát – foglalta össze Márki-Zay Péter polgármester.

Azért ezt a szakaszt választották a pályázatban, mert az itt lévő két iskolába hétszáz diák jár naponta, a további négy iskolákba az átkelő közelébe pedig még ezerkétszáz. „Úgy gondoltuk, ez nem csak kiemelten forgalmas, de a gyermekek biztonsága szempontjából is kiemelten fontos gyalogátkelőhely” – fogalmazott a polgármester. Hozzátette, Hódmezővásárhely sem kivétel abból a tendenciából, miszerint országszerte ezer gázolás történik évente, azaz naponta három, bár itt idén még nem volt ilyen baleset.

– olvasta fel a statisztikát, amely szerint ebből 304 teherautó és 246 autóbusz. Márki-Zay azt is felidézte: a mostani beruházás mellett a Teleki és a Rákóczi, a Jókai és a Rákóczi, illetve a Bercsényi és a Kinizsi utca sarkokon három új zebrát is létrehoztak. Ezeknek a megvilágítása az NKM-mel közös projekt keretében javulni fog. A három új átkelő együtt négy-öt millió forintba került és egy éves előkészítést végeztek el előtte. Emellett a gyártóval való megállapodással, illetve szintén az állami energiacéggel együtt Hódmezővásárhelyen 410 zebra LED-világítása újul meg.

Hudacsek Csilla, a Generali Biztosító Zrt. Kelet-Magyarországi Régió Értékesítési Igazgatója alapítványuk képviseletében arról beszélt: a legfontosabb közlekedésbiztonsági programjuk az okos zebrák telepítése, melyből már harmincat átadtak országszerte, például Szegeden, Orosházán és Gyulán. Elmondta, hogy korábban olyan módszerrel tették „okossá”, hogy egy csúszásgátlóval késztették a sofőröket lassításra, de azóta technológiát váltottak és a két oldalt felszerelt LED-prizmák világításával hívják fel a figyelmet. Ezek akkor gyúlnak ki, ha a felállított kamerák azt érzékelik, hogy valaki átmegy az úton.

– Debrecenben végeztünk egy felmérést arra vonatkozóan, hogy mielőtt az okos zebrát telepítettük, 55 % volt a megállási hajlandóság, majd a telepítés után két héttel szintén végeztek egy felmérést és ez 65 %-ra emelkedett, ennyien álltak meg, amikor észlelték a világító fényt – emelte ki Hudacsek. Majd azzal folytatta:

„Azt gondolom, ezek a számok jól mutatják, hogy ennek az okos zebrának létjogosultsága van” – összegzett. Azt is elmondta, amelyik települések már egyszer nyertek, lehetőségük van arra, hogy még egyszer is pályázzanak.

Az átadáson részt vett Berényi Károly alpolgármester, a kivitelező Pearl Enterprises Kft képviseletében Szűcs Alfréd projektvezető, valamint Bánfi Balázs, címzetes rendőr alezredes, Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály megbízott osztályvezetője is.