Átadták az energetikailag felújított Kovács-Küryt

Átadták az összesen 732 millió forintból energetikailag felújított Kovács-Küry Időskorúak Otthonát. Márki-Zay Péter szerint jelentős energiamegtakarítást ért el ezzel az intézmény, melyet egy 2016-os Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) során elnyert támogatásból és a város önerejéből.

Ahogy az átadáson elmondták, az épületeknél megvalósult az utólagos homlokzati és födém-hőszigetelés, megtörtént a nyílászárók cseréje. A fűtésrendszert is megújították, a régi kazánok helyett új kondenzációs kazánok kerültek beépítésre 4, emelt hőfokú levegő-víz szivattyúval. Megvalósult ezen felül a projektarányos akadálymentesítés is, mozgássérült parkolóhelyeket is alakítottak ki.

A projekt eredményeképpen az is lehetővé válik, hogy a várólisták rövidüljenek, ugyanis több személyt tudnak fogadni esetlegesen az intézménybe.

A projekt célja, hogy a beruházással éves szinten 315,74 tonna üvegházhatású gáz kibocsátását csökkentsék. A projekt összértéke a 600 milliós TOP forráson felül 93 millió forint önkormányzati önerőből tevődött össze, amin felül az önkormányzat 39 millió forint többlettámogatást igényelt. Ez még nem érkezett meg, de az önkormányzat ezt a költséget megelőlegezte.

Márki-Zay Péter polgármester szerint ez egy megtérülő beruházás a városnak, az energia okos használatára van így lehetőség, meglátása szerint ez a valódi rezsicsökkentés. Kiss Zoltán kivitelező elmondta, köszönettel tartozik hódmezővásárhelyi segítő partnereknek és a Kovács-Küry vezetésének, kiemelten Dr. Bálint Gabriellának.

Bálint GabriellaKiss ZoltánKovács-Küry Időskorúak Otthona