Át is matricázhatják a megyehatárt jelző táblákat

A megyék vármegyére történő átnevezése kapcsán a módosításokat, átmatricázásokat, esetleges táblacseréket illetékes mérnökségeink végezhetik majd el – közölte a Magyar Közút a 444 megkeresésére.

Mint az ismert, kedden szavazta meg a parlament fideszes többsége, hogy az Alaptörvény módosításával a megyéket vármegyékké nevezi át. Ez többek között azt is jelenti, hogy mindent, amit eddig ,,megyeinek” hívtak, át kell nevezni ,,vármegyeinek„.

Talán a változások leglátványosabban a megyehatárt jelzők tábláknál figyelhetőek meg. 714 darab vármegyetábla lesz az országban, de nem biztos, hogy új táblákat raknak ki, hiszen az átmatricázás is megoldás lehet a Közút válasza szerint. Azt is tudatták: ,,Az esetleges jövőbeli feladatok felmérése és összegzése még előkészítés alatt van, így a módosítások pontos ütemezéséről és annak költségeiről majd csak a későbbiekben áll módunkban részletesebb tájékoztatást adni.”

A megye átnevezése nem túl távoli emlék a térségben élőknek. 2020. június 4-én Csongrád megyéből Csongrád-Csanád megye lett. Juhász Tünde, akkori kormánymegbízott azt mondta, 1-2 millió forintba kerül az átnevezés. Később kiderült, valójában 35 millió forintjába került az államnak.

Csongrád-Csanád megyeelnevezésMagyar Közútmegyékvármegye