Aranyat ért Vágó János kürtjátéka

Harmincnyolc évvel ezelőtt, az első diplomakoncertjén játszotta el azt a darabot utoljára, mellyel az arany minősítés mellé különdíjat nyert a hét végi dombóvári országos tanári versenyen.

– Aki tanít vagy iskolát vezet, annak is van civil szakmája, ez a hangszeren – esetemben a kürtön – való játék – mondta Vágó János, a Péczely Attila Művészeti Iskola igazgatója. – Ahhoz, hogy tudjunk tanítani, a diákoknak meg tudjuk mutatni azt, hogyan kell egy hangszeren játszani. Így ehhez az is szükséges, hogy mi tanárok is tudjuk rajta profi módon játszani. Amit ugyanis mi tudunk, azt adjuk át a gyerekeknek – indokolta, miért is nevezett be a múlt hét végén Dombóváron rendezett Zeneiskolai Fúvós és Ütőhangszeres Tanárok IV. Országos Versenyen, melyen – ahogy arról már beszámoltunk – arany minősítést és a Föster koncert stílushű előadásáért különdíjat érdemelt ki kürtjátékával.

– A színpadon való játékot csak úgy tudjuk átadni, ha mi is fellépünk – tette hozzá. – A tanári hangversenyek előtt mindig elmondom, hogy ez azért fontos, hogy a tanulók láthassák, a tanáraik hogyan viselkednek, szerepelnek a színpadon, hogyan bánnak a hangszerükkel az előadás közben. Kottából vagy kotta nélkül játszanak-e. Ezek mind olyan dolgok, melyeket meg kell mutatnunk a tanulóknak.

Vágó János azt mondta, azért vett részt a hétvégi megmérettetésen, mert kihívásnak vette. Az első diplomáját 1985-ban, a másodikat pedig tizenkét éve szerezte a hangszeréből.

Azt, hogy kürtös lett, a már életében legendává vált Kerekes Pál zenetanárnak és fúvószenekar szervező, vezetőnek köszönhette. Aki azt mondta neki, amikor egy évi furulyázás után – ötven évvel ezelőtt – rezes hangszert kellett választani, hogy ne legyen trombitás, mert abból sok van, válassza a kürtöt, mert azon kevesen játszanak.

Vágó János egyébként valamennyi tanári hangversenyen fellép, de a Békéscsabai Szimfonikus Zenekarban is zenél.

A különdíjat kiérdemelt darabot harmincnyolc évvel ezelőtt játszotta utoljára, a akkor is az első diplomakoncertjén.

arany minősítéskülöndíjkürtPéczely Attila Alapfokú Művészeti IskolaVágó JánosVásárhely