Arany-Tóth Katalin: Tabáni lány vagyok

Kedden késő délután a Szerencse utcai olvasókörben tartott fórumot Lőkösné Nagy Sarolta, a tabáni körzet jelenlegi képviselője Arany-Tóth Katalinnal, a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjével. Az eseményen Gyöngyösi Ferenc alpolgármester is jelen volt, és beszámolt a város legfontosabb eredményeiről az elmúlt öt évben.

Gyöngyösi Ferenc alpolgármester elmondta, nagyon jó, színes jelölti csapatot sikerült összeállítaniuk, akik az élet minden területéről jönnek, van köztük orvos, ügyvéd, vállalkozó, szociális szakember és művészlélek is.

Beszélt az elmúlt évek pénzügyi sikereiről, elmondta, hogy jelenleg 1,2 milliárd forintja van lekötve a városnak, valamint 400 millió van a számlánkon, az anyagi helyzet stabil.

Elindult a közvilágítás rekonstrukciója, a lámpák egynegyedét kicserélik. De a játszóterek is megújultak  – több mint 120 millió forintot szántak játszótéri elemek felújítására, és sütögetőket is telepítettek. Épült ezeken túl játszóház, a strandon pedig csúszdapark. A kormányhivatal és a kormányzati ellenőrző szervek pedig különös figyelemmel kísérik a vásárhelyi önkormányzat működését, szerinte ezért nincs is még egy olyan szabályosan működő önkormányzat, mint a vásárhelyi.

Megemlítette a hóágyút a Somogyi-dombon, ami a nem olyan tehetős családok számára is lehetővé tette, hogy a gyerekeik szánkózhassanak, de gondoltak az idősekre is, akinek télen 15 ezer forintot adtak, a 100 ezer forint alatti nyugdíjjal rendelkezőknek pedig annyit, mint sehol máshol: 22 ezer 500 forintot. – Megnézzünk, a jövőben hogyan tudjuk ezt bővíteni, milyen összeghatárok legyenek – mondta el Gyöngyösi Ferenc, kiemelve, már az idei költségvetésbe is be van tervezve a támogatás.

Az alpolgármester beszélt az út- és járdafelújításokról, elmondta, tavaly is sok utcát felújítottak, idén pedig 500 milliót költenek erre a célra. A Rárósi út régóta várt felújításába is belefogtak. 

Mindezeket igen nehéz anyagi helyzetben tették, hiszen Márki-Zay Péter 10,7 milliárdos, nehéz hátizsákkal indult, ezt mára közel 3 milliárdra sikerült lecsökkenteni, már csak a hosszú lejáratú hitelek maradtak a városnak. Közben Hódmezővásárhely a kormánytól csak a kötelező támogatásokat kapja, rezsitámogatást pedig csak Vásárhely nem kapott 2023-ban a megyei jogú városok közül. Navracsics miniszter azonban tett rá ígéretet, hogy az idei évre megkapjuk, hangsúlyozta, válaszul Lázár János meg is támadta fizetett hirdetésben.

Arra is kitért, hogy Lázár János Orbán Viktor szombati, vásárhelyi kampányrendezvényén „az ország leghülyébb polgármesterének” nevezte Márki-Zay Pétert. Gyöngyösi Ferenc erre úgy reagált, ő még soha nem találkozott olyan tájékozott emberrel, mint Márki-Zay Péter. Hozzátette, természetesen nem ért vele mindenben egyet, de a feleségével sem, viszont a polgármester ész érvekkel mindig meggyőzhető, nem ragaszkodik mindig makacsul a saját elképzeléséhez. 

Az előző városvezetés felelőtlen gazdálkodását illusztrálva elmondta, hogy még az adóbevételeket is faktorálták, ami törvényellenes, a lejárt beszállítói állomány (vagyis a kifizetetlen számlák) összértéke pedig 1,5 milliárd forint volt. 

Majd arra kérte a lakosokat, amennyiben azt látják, hogy az ő elképzeléseiknek is megfelel az elvégzett munkájuk, támogassák őket. Hozzátette, ők valóban szolgálni szeretnének. 

Ne higgyenek az ígéreteknek! 12 Villeroyt kellene idehozni, ha meg akarnánk duplázni az ipari adó-bevételeinket

– utalt a vetélytársakra. De ugyanígy nem reális szerinte a kisposták újranyitása, amelyeket épp a Fidesz záratott be, majd a jelenlegi városvezetés érte el, hogy legalább a szikáncsi kisposta újranyisson. “Nincs realitásalapja annak, amit ígérnek” – jelentette ki Gyöngyösi Ferenc.

Lőkösné Sarolta, a körzet jelenlegi képviselője is rávilágított arra, milyen nehéz körülmények között sikerült elérni eredményeket – amellett, hogy az építményadót csökkentették, a gépjárműadót teljesen elvette a kormány. Szerinte ennek ellenére is lehet látni mindenfelé a fejlődést a városban. 

Képviselői hitvallását így összegezte:

Közösséget nem szórólapon kell építeni, és nem szavakban.

A sok, helyben megszervezett közösségi program mellett kiemelt olyan eredményeket, mint a Pál utcai óvoda járdájának felújítása, amit évtizedek óta kértek a lakosok, de rengeteg fejlesztőeszköz és növények is kerültek az óvodákba. Az olvasókörben kiállításokat tartottak, élénk kulturális, irodalmi élet volt, és Dani Imrét is hallhattuk itt – említette meg Lőkösné Sarolta elérzékenyülve. Nagy vívmányként említette, hogy a helyi buszjáratok közül több is jár Tabánba, és bárhová a városba el lehet jutni velük.

Szerintem Tabán szebb lett, ez pedig az itt élőknek köszönhető.

– fogalmazott.

Egyúttal kifejezte meggyőződését, ha Arany-Tóth Katalin kezébe kerül a körzet, jó kezekben lesz, ő fogja tudni folytatni az általa már elkezdett munkát, és egy plusz lendületet is beleadni. Hozzátette, maradtak munkák, amiket nem tudott befejezni, ezek, ha a lakosok bizalmat szavaznak neki, már Katalinra várnak. A város most jó anyagi helyzetben van, de nem mindegy, “kinek adjuk át a föltöltött éléskamrát” – fogalmazott, egyúttal mindenkit Márki-Zay Péter csapatának támogatására kért.

Arany-Tóth Katalin, a Mindenki Magyarországa Mozgalom tabáni jelöltje elmesélte, hogyan, mikortól kapcsolódott be a Márki-Zay Pétert támogató csapatba, majd Gyöngyösi Ferencre és Lőkösné Saroltára utalva kiemelte, nagy tisztelettel tekint az általuk elvégzett munkára, hiszen tisztességgel, felelősen gazdálkodtak.

Minden igyekezetemmel azon leszek, hogy önöket ugyanúgy szolgáljam, mint amilyen mintát kaptam az utóbbi években

– hangsúlyozta.

Márki-Zay Péter munkájának kulcsa számára a végtelen hit, amellyel a meghurcoltatások ellenére végzi munkáját, ezért is hiteles számára, ezért is segíti a háttérből évek óta a munkáját. 

Tabáni lány vagyok, a Galamb utcán nőttem fel

– osztotta meg személyes kötődését a körzethez, amelyben indul. Majd mesélt arról az érzelmi kapcsolódásról, ami Tabánhoz köti annak a háznak a révén, ahol 15 éves koráig élt. Elmondta, számára is fontos a közösségépítés, amelyben a Kárász József Irodalmi Kör kapcsán tapasztalata is van, de mesélt állatszeretetéről, és arról is, hogy cicákat ment. A Márki-Zay Péter által felépített közösségre utalva pedig így fogalmazott:

Ez a város megérdemelné, hogy ez a lélek benne maradjon

Bemutatkozását Lőkösné Sarolta kiegészítette azzal, hogy Katalinnak könyvelő végzettsége is van, és tud nagyon racionális lenni, amelyre szintén szükség lehet. Azt ígérte, a folytonosság miatt is mindenben segíteni fogja Katalin munkáját, amennyiben a lakosok őt választják meg június 9-én. 

A fórumon szép számmal megjelent lakosok ezután néhány, a körzettel kapcsolatos problémát vetettek fel, mint például a fűnyírás kérdése a Borz utcai töltésen, vagy az orvosi rendelő környékén illegálisan elhelyezett szemét.

Mindig lesznek problémák, amiket nem tudunk egyik pillanatról a másikra megoldani, de mi meg nem engedjük el ezeket sem

– hangsúlyozta Lőkösné Sarolta, aki még néhány már elért, és hamarosan megvalósuló eredményt is megemlített, például, hogy el fog készülni hamarosan a kispiac melletti járda, hogy sok új fát ültettek a játszótérnél, amit folytatni is fognak, és azt is, hogy egy idős, rokkant házaspárnak segítettek azzal, hogy megépítették nekik a bejárót.

A fórum végén Arany-Tóth Katalin felhívta a figyelmet, hogy szombaton a Damjanich utcai játszótérnél kültéri jógával összekötött egészségdélutánt szervez, melynek keretében 15 órától együtt jógázni fognak, négytől lesz kipakolás, piknik és beszélgetés, öttől pedig a Witchbirds szolgáltatja a zenét.


Arany-Tóth KatalinGyöngyösi FerencLőkösné Nagy SaroltaMárki-Zay PéterMindenki Magyarországa MozgalomTabánVálasztásVásárhely