Aradon Lázár mellett koszorúzott városunk küldöttsége is

Berényi Károly és Fejes Péter képviselő testvérvárosunkban, Aradon koszorúzott október 6-án. Ugyanitt a magyar kormányt Lázár János képviselte, aki beszédében mindjárt „Abcúg Bécs”-ezett is egyet. Az aradi látogatásról az alpolgármester közösségi oldalán számolt be.

2006 óta szinte minden évben részt vesz testvérvárosunk október 6-i megemlékezésein, de magánemberként is többször vett részt kísérő orvosként a Bethlen Gábor Gimnázium kerékpártúrázó középiskolásait szintén kerékpárral kísérve – írja Berényi Károly facebook-beszámolójában.

Az idei megemlékezésen rajta és Fejes Péter képviselőn kívül az Aradi várhoz közeli Vesztőhelyen „több mint 40 koszorút helyeztek el magyar és román állami és egyházi méltóságok, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (mint szervező) országos és megyei vezetői, települések, intézmények, iskolák, civil szervezetek képviselői. Többek között a magyar kormány nevében Lázár János építési és közlekedési miniszter, a Magyar Honvédelmi Minisztérium képviseletében Sándor Mátyás ezredes, védelmi attasé, Grezsa Csaba főkonzul a Kolozsvári Magyar Konzulátus vezetőjeként, Kelemen Hunor az RMDSZ országos elnökeként, Bognár Levente az RMDSZ Arad városi elnökeként, és a Hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium nevében Vigh Szabolcs tanár úr és diákjai.” – számol be az alpolgármester, aki leírja, a megemlékezés ezután Arad főterén a Minorita templomban folytatódott, majd a Szabadság szobornál, ahol „a vértanúk emlékét felidézve Călin Bibarț Arad város polgármestere, Lázár János miniszer, Kelemen Hunor RMDSZ elnök” is felszólalt.

Ezután pedig Lázár János beszédéről részletesebben is ír az alpolgármester: „A magyar kormányt képviselő magyar miniszter ismét az osztrákokat ostorozta. De nem Haynau miatt, hanem azért, merthogy Ausztria megvétózta Románia schengeni övezethez való csatlakozását…

Kurucos nemtetszését így fejezte ki: „Abcúg Bécs!” Hát, még emlékszünk a bécsi kiruccanására, ahol az ott forgatott kisfilmben igencsak megkritizálta az osztrák főváros közállapotait, akkor, amikor Bécs évek óta stabilan vezette a világ legélhetőbb városainak ranglistáját…

Lázár miniszter úr pártja pedig nemrég megsértődött a svédek kisfilmjén, amiben állítólag lejáratták Magyarországot. Ezért meg is vétózzák Svédország NATO-ba való felvételét! Ki gondolná, hogy egy-egy ilyen kisfilmnek milyen beláthatatlan hatásai lehetnek…”

Fotó: Berényi Károly/facebook

A megemlékezés végén Berényi Károly és Fejes Péter Bognár Levente volt aradi alpolgármester segítségével tolmácsolták Arad polgármesterének Márki-Zay Péter üdvözletét, valamint kifejezték reményüket Hódmezővásárhely és Arad közös uniós turisztikai Interreg-pályázatának sikerét illetően.

Abban viszont, mint írja, senki sem segített, hogy átadhassa „a vásárhelyiek üdvözletét a magyar kormányt képviselő miniszternek, vagy beszélhessünk néhány szót a Hódmezővásárhely érdekeit szolgáló együttműködésünkről azzal, aki városunk országgyűlési képviselője is egyúttal…”

A miniszternek az eseményről készült hatásvadász, szokásos önpromóciós videójában egyébként nyoma sincs azoknak az elemeknek, amelyeket városunk alpolgármestere élőben végighallgatott.

AradBerényi KárolyBognár LeventeFejes PéterHódmezővásárhelyLázár JánosMárki-Zay Péter