Anyák napja: idén a virágcsokor mellé ajándékozzunk figyelmet is

Az Anyák napja az az ünnep, amit szinte mindenki szívesen ünnepel, mert egy édesanya központi szereplő az emberek életében. Május első vasárnapját a vásárhelyiek is várták, a virágboltok pedig felkészültek a nagy rohamra. Fontos, hogy az anyukák lazítani is tudjanak a rengeteg dolguk mellett, néhány relaxációs gyakorlattal ők is könnyen ki tudnak kapcsolódni.

Egy nő, amikor anyává válik, egy teljesen új szerepkörben kell megfelelnie, de helyt kell állnia feleségként, és dolgozó nőként is. Ezeket a szerepeket nem könnyű összehangolni, de törekedni kell rá, hogy teljesen életet élhessenek.

„Nem lehet meghatározni, hogy mitől lehet teljesen boldog egy nő, amellett, hogy anya. Az biztos, hogy kell hozzá egy jó párkapcsolat, de ezt sem lehet általánosítani. Az a fontos, hogy egy adott nőnek legyen jó. Mindenkinek mástól jó egy párkapcsolat. A szubjektív igényeiket kell szem előtt tartaniuk a feleségeknek”

-jellemzi a nők szerepkonfliktusait Barkász Heléna, klinikai szakpszichológus.

Barkász Heléna szerint a legfontosabb amit az Anyukánkért tehetünk, ha figyelünk rá

A számos teendő mellett csak az segíthet, ha az édesanyák kizökkenek a hétköznapok monotonitásából. Ehhez el kell fogadniuk a segítséget, de ha nem ajánlja fel nekik senki, akkor pedig kérni kell. Keresni kell „pesztonkát”, egy olyan embert, amíg, ha elmegy a nő futni, vagy találkozni a barátaival felvigyáz a gyerekre.

„ Nem attól leszünk jó anyák, ha mindent egyedül akarunk megcsinálni. Nem mindenki születik ősanyának, de szerintem az ősanyáknak is vannak problémáik, csak nem merik felfedni őket, mert akkor gyengének látszanának”

-mondja Barkász Heléna.

Vannak gyors és rövid gyakorlatok, de 5 perc jóga is segíthet. Nyújtó- feszítő gyakorlatok is léteznek, de a Jacobson féle relaxációs gyakorlatoknak is utána lehet nézni, mert sokat javíthat az állapotunkon. Az is segíthet, ha kinézünk egy vázát a szobában, és megfigyeljük a színét, a formáját, elképzeljük, hogy milyen lenne, ha leesne, milyen hangot adna, akár már ez is elég, hogy kizökkenjünk a stresszes élethelyzetünkből.

Barkász Heléna szerint az Anyák napja is kezdi elveszíteni a lényegét, mert a marketing bekebelezi. Amíg megtehetjük egy mélyebb beszélgetés keretében kérdezzük meg Anyukánkat, hogy mi az ő szeretetnyelve. Dicsérjük meg az Anyukánkat azért, mert figyelmes, mert gondol ránk vagy, mert a kedvenc ételünk főzi nekünk, amikor meglátogatjuk, és ajándékozzunk neki minőségi időt is, az ajándékcsokor és bonbon mellett, mert attól lesz igazán boldog.

anyaanyákAnyák napjafigyelemrelaxációszeretetvirág