Amikor a nemzet szíve Vásárhelyen dobogott

Kossuth Lajos 175 éve mondta el gyújtó hatású toborzóbeszédét Vásárhelyen, ma késő délután a részben ma is aktuális gondolatai idézték fel ugyanitt.

Az önkormányzat elvén kívül nincsen szabadság… Minden államcsínynek közül azok a legborzalmasabbak, melyeket a parlamentek követnek el… Békét akarok, de nem a szolgaság békéjét. Több, mint 20 ezer ember esküdött itt Vásárhelyen, hogy szabad marad. A nép lelkesült erejével megvédjük és megerősítjük a hazát… Szabad népet nem kell önmagától félteni! Ez biztos!” – mondta hódmezővásárhelyi toborzóbeszédében Kossuth akinek szavait a ma esti megemlékezésen Ditrói Zoltán színjátszó tolmácsolta.

Márki-Zay Péter polgármester azt mondta, hogy szívében mindenki vigye haza azokat az üzeneteket, melyek sokszor ma is fájóan aktuálisak, ma is visszaköszönnek, a mai közéletben. – Ha 175 évvel ezelőtt Hódmezővásárhelyen dobogott az ország szíve, amikor Kossuth itt mondott beszédet, akkor mi azzal őrizzük leginkább emlékét, ha Hódmezővásárhely a jövőben is a szabadság városa lesz – hangsúlyozta a városvezető.

A megemlékezésen közreműködött az Árendás néptáncegyüttes és a Sergő zenekar.

***

Kossuth Lajos 1848 őszén, második toborzóútján körbejárta az alföldi városokat Ceglédtől Szegedig, és elmondta toborzóbeszédeit a leendő ma­­gyar honvédség felállításáért – válaszul arra, hogy Jellasics horvát bán a bécsi udvar biztatására sereggel lépte át a határt, megtámadva a márciusi forradalomban győzött, s az uralkodótól alkotmányt kapott Magyarországot. Kossuth október 3-án megérkezett Hódmezővásárhelyre is, nagy hatású beszédet mondott a mai Kossuth téren, húszezer vásárhelyi előtt. Vásárhely és környéke ennek hatására 2600 gyalogos és lovas katonát állított ki 1849 ta­­vaszán. Kossuth Lajos ezen a napon Vásárhelyen állította ki Rózsa Sándor amnesztialevelét is, melyet a betyárnak Jókai Mór kalandos körülmények között kézbesített.

Árendás NéptáncegyüttesKossuth LajosKossuth térmegemlékezéssergő zenekarszabadságtoborzóbeszédVásárhely