Általános drágulás várható az élelmiszerpiacon

A Magyarországon előállított élelmiszer az ország önellátásának fontos eleme mondta Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkára a Hungexpon megrendezett élelmiszeripari kiállításon. A kiállítók közül többen jelentős, minden terméket érintő áremelkedésről számoltak be. Az energia és a szállítmányozási költségek emelkedését hamarosan a fogyasztók is érezni fogják- mondták az ágazat képviselői.

Minden fogyasztási cikkre és élelmiszerre kiterjedő drágulásról beszéltek a szakemberek Közép-Kelet Európa legjelentősebb élelmiszerpiaci kiállításán a SIRHA Budapesten a Hungexpo kongresszusi központban. Jankó Miklós, a 3000 magyar vállalkozást, többek között sütöde alapanyagokkal ellátó Ireks-Stamag Magyarország ügyvezetője a külföldi kapcsolataik jelentőségére tért ki az áruhiány elkerülése érdekében.

Van egy partnerünk, aki gluténmentes termékeket gyárt, és a mi gluténmentes lisztünkből állítja elő ezt. Ő szavatolni tudja a lisztérzékeny fogyasztóinak, hogy minden alkalommal amikor visszatérnek a boltba ezért a termékért, akkor nem egy üres polcot találnak. Hogy mennyiért lesz kint a termék? Ha csak a forint gyengülését nézem az euróval szemben, akkor biztosra vehető mintegy tizenöt-húsz százalékos áremelkedés kell idé számolni, ez szinte elkerülhetetlen, nyilatkozta a vásárhelyi TV-nek .

– nyilatkozta a Vásárhelyi TV-nek Jankó Miklós.

Megkérdeztük A 300 ezer magyar vállalkozást kiszolgáló Metro képviselőit is, hogy széles termékpalettájukban mik drágulhatnak leginkább. Taferner Ákos marketingigazgató az áremelkedés problémája mellett az áruhiány lehetőségét sem zárta ki. A magas energiaárak a szállítási költségeket is megnövelik, ez pedig általánossá teszi, lényegileg bármely termékre az áremelkedést.

A rendezvényre kilátogatók Papp Zsolt György az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkára is aki a Magyarországon termelt élelmiszert hazánk önrendelkezésében kulcskérdésként látja. Nyilatkozatában azt mondta, nagy a potenciál a mezőgazdaságban, annak a célnak az érdekében, hogy saját magunknak tudjunk megbízható jó minőségű élelmiszert. Ezt a célt tűzte maga elé a vidékfejlesztési program, mondta.

A helyettes államtitkár úgy fogalmazott, hogy Magyarország talajtani adottságai kiválóak, így ha véget ér az elmúlt hónapokat meghatározó aszály és megfelelő mennyiségű csapadék hullik, akkor elegendő zöldség, gyümölcs és gabona lesz az országban, de kérdés hogy milyen árakon.

Tekintsék meg a Vásárhelyi TV Híradós anyagát az eseményről:

agrárAgrárminisztériumHungexpóJankó MiklósPapp Zsolt György