Állattartó telepek fejlesztésére nyertek 3,5 milliárdot vásárhelyiek, de lehet, hiába

Állattartó telepek fejlesztésére több mint 3,5 milliárd forint támogatást nyert négy vásárhelyi vállalkozás 2021-ben, ám a szektort sújtó válság miatt nem tudni, mikor valósulhatnak meg a beruházások, amiknek összértéke meghaladná a 7 milliárd forintot.

Egyre több állattenyésztő hagy fel a tevékenységével, a vállalatok pedig egyre több olyan beruházást halasztanak el, amelynél pedig sikeresen pályáztak a támogatásra – hangzott el a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencia állattenyésztéssel és takarmányozással foglalkozó szekciójában decemberben. Az Agrárszektor beszámolója szerint riasztó képet fest a hazai állattenyésztés. Az állategészségügyi gondok és az alacsony átvételi árak mellett óriási kihívást jelent a vállalkozásoknak a komoly költségnövekedést okozó takarmánydrágulás, de az energia és az építőanyagok árának emelkedése is komoly problémákat okoz az ágazatban.

Ilyen környezetben nem tudni, mi lesz azzal a négy projekttel, amikre összesen 3 milliárd 580 millió forint támogatást nyert az elmúlt év derekán négy vásárhelyi vállalkozás. A Hód-Mezőgazda Zrt. 512 milliós forráshoz jutott a Vidékfejlesztési Programból, hogy 1,2 milliárd értékben korszerűsítse és fejlessze állattartó telepét. A Hódagro Zrt.-nek 1 milliárd 618 millió, a Vásárhelyi Róna Kft.-nek pedig 645 millió forint támogatást ítéltek meg. Előbbi 3,3 milliárdos, utóbbi 1,3 milliárdos beruházással fejlesztené szarvasmarha telepét. Kardosné Csizmadia Katalin 805 milliós támogatás igénybevételével közel 1,6 milliárd forintos fejlesztést valósíthatna meg állattartó telepén – derül ki az uniós támogatások nyerteseit listázó kormányzati portál közléséből.

A támogatói döntések 2021 márciusa és júliusa között születtek, de a támogatói szerződések megkötésére egyelőre nem került sor a kormányzati honlap alapján, így a projektekről se olvasható konkrét információ.

állattenyésztésuniós támogatás