Állati érzelmek – fotópályázat a Cserkóban

Az állatvédő szakkör a Hódmezővásárhelyi SZC Cseresnyés Kollégiumban 2017 szeptemberében indult Állatvédő klub foglalkozásként havi egy-két alkalommal. Érdeklődés volt rá, így a következő tanévtől már a szakköri repertoárt bővítettük vele – közölte az intézmény.

Karádi Ágnes, kollégiumi nevelőtanár szerint a jelenleg tapasztalható állatvédelmi kultúra megújítása csak a felelős állattartás ismereteinek
terjesztésével, mélyítésével lehetséges. Ez olyasmi, amit megelőzésnek nevezhetünk. A diákok az állatok, illetve a környezetük iránti érzékenyítésével kimutatható személyiségfejlesztést érhetünk el. Alapvetően így foglalható össze a szakkör küldetése.

Eddig hetente kedd esténként kötetlen beszélgetésekre jöttek össze a kollégiumban. Alkalmanként vendégük volt a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete. Teázgatás mellett komoly témákat érintettek. Ebben a tanévben sajnos csak egy ilyen találkozásuk valósult meg. Az előző években sikerült a központjukba is kijutni néhány gyerekkel. Szerveztek szabadtéri vetélkedővel összekötött programot is, most viszont az online térbe szorultak ők is. A tagok a megosztásaikkal, így főleg a gazdikeresésben, illetve a felelős állattartási ismeretek népszerűsítésében tudnak segíteni.

Fotó: Hódmezővásárhelyi SZC Cseresnyés Kollégium Facebook oldala

A fotópályázat az ember és állat egymásra utaltságára, együttműködésére helyezi a hangsúlyt. Ezúttal nem a kedvencek bemutatása volt a cél, hanem a két faj közötti kapcsolat láttatása ötletes formában – fogalmazott Karádi Ágnes. Tapasztalataik szerint megértették a gyerekek a felhívás lényegét.
Színvonalas és változatos fotók érkeztek – volt, aki a humoros oldaláról közelítette meg, más a művészi vonalat domborította ki, vagy épp azt a bensőséges kapcsolatot sikerült megörökítenie, ami a gazdi és kedvence között kialakult.

A jelenlegi pandémiás helyzetben különösen fontos szerepe van ennek a pályázatnak. Ebben az otthonba szorult világban a fizikai és lelki bezárkózás, bezártság mindenkit megérint. Házi kedvenceink segíthetnek a nehéz pillanatok megélésében. A pályázati kiírás célja az volt, hogy ezt a bensőséges viszonyt mutassák be a kollégisták. A szakkör egyik legfontosabb üzenete a felelős állattartás megtanítása mellett az, hogy felhívja a figyelmet az állatok szeretetének, gondozásának pozitív lélektani hatására.

A fotópályázatra érkezett fényképeket a kollégium Facebook oldalán megtekintheti mindenki és leadhatja szavazatát a számára legkedvesebb állati portréra.

Szavazataink egy-egy ,,lájkkal” 2021. április 7-ig adható le.

állatvédelemCseresnyés KollégiumFacebookHódmezővásárhelyHódmezővásárhelyi Állatvédők EgyesületePályázat