Alkotmánybíróság: nincs akadálya az egyházak térítésmentes ingatlanszerzésének

Az Alkotmánybíróság szerint nincs akadálya, hogy az egyházak térítésmentesen megkapják az általuk az önkormányzatoktól igényelt ingatlanokat. Vásárhelyen az Ótemplomi Református Gyülekezet és a város már perre is ment a Szék utcai iskolaépület miatt.

Az egyházi kárpótlás újranyitása után a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség az általuk használt Szék utcai ingatlanra (ennek nagyobb részében működik az Aranyossy Ágoston Református Általános Iskola) ingyen tartana igényt, beleértve ebbe azt az épületrészt, melyben a Pedagógiai Szakszolgálat is működik.

A vásárhelyi önkormányzat pert indított annak érdekében, hogy Vásárhely ingatlanvagyonából ne tudják kivenni ezt az épületet. Az első tárgyaláson az önkormányzat képviseltében eljáró Balogh Szabolcs kezdeményezésére az eljárást felfüggesztette a Szegedi Törvényszék a folyamatban lévő alkotmányjogi panasz miatt. Ez utóbbi lényege, hogy országosan három önkormányzat is terjesztett elő alkotmányjogi panaszt egyházak hasonló igénye miatt, amelyeknek az elbírálása folyamatban van, ugyanis az Alkotmánybíróság várható állásfoglalása előtt nincs értelme tovább vinni az ügyet.

Az Alkotmánybíróság azonban nemrégiben hozott döntésében rendben találta azt a törvényt (azaz megalapozatlannak a hozzájuk fordult önkormányzatok beadványait), ami alapján az egyházak igényt tarthatnak az általuk használt ingatlanokra.

A per egyébként a Szegedi Törvényszéken szeptember 4-én folytatódik. Az Alkotmánybíróság abban nem foglalt állást, hogy ha egy egyház az ingatlannak csak egy részt használja, akkor is kérheti-e az egész épületet, így ezt a bíróság – a vásárhelyi esetben a Szegedi Törvényszék – dönti majd el.

egyháziHódmezővásárhelyiskolakárpótlásótemplomi református gyülekezetóteplomireformátusSzegedi Törvényszékvásárhelyi hírek