Alkotmánybíróság: nem lehet a városoktól elvonni a forrásokat

A Kormány nem veheti el korlátlanul az önkormányzatok forrásait, ezt mondta ki az Alkotmánybíróság teljes ülése, 1 bíró párhuzamos indokolásával, valamint 2 bíró különvéleményével. Ugyanakkor az Alkotmánybíróság a különleges gazdasági övezetről szóló törvény és Göd város közigazgatási területén létrehozott különleges gazdasági övezet kijelöléséről szóló kormányrendelet alkotmányellenességének megállapítására vonatkozó beadványt elutasította

Az Alkotmánybíróság teljes ülésén kimondta, hogy az Országgyűlésnek kötelessége biztosítani a helyi önkormányzatok számára azokat a költségvetési, illetve más vagyoni támogatásokat, amelyek kötelező feladatuk és hatáskörük ellátásához szükségesek és azokkal arányban állnak. Hozzátették, ezeket az Országgyűlés és veszélyhelyzet idején a Kormány közérdekből csökkentheti, azonban ezzel nem lehetetlenítheti el a helyi önkormányzatok működését, nem üresítheti ki az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésében szereplő, e helyi önkormányzatok feladatellátásairól szóló, alkotmányosan védett feladatköröket.

Ugyanakkor az Alkotmánybíróság szerint nem alkotmányellenes a különleges gazdasági övezet és speciálisan a gödi különleges gazdasági övezet kijelölése, az ezzel kapcsolatos beadványok nem érték el céljukat, azokat visszautasították.

A különleges gazdasági övezet lényege, hogy a kormány rendelettel jelölhet ki ilyen övezeteket, ezeket a helyeket a települési önkormányzatok elveszítik, tulajdonilag, közigazgatásilag, adóügyileg is. A területek pedig a fekvése szerint illetékes megyei önkormányzatok tulajdonába kerülnek.

AlaptörvényAlkotmánybíróságGödjog