Alföldire szavaztam, erre B. Élthes Eszter kivonult a szobából

Ha közpénz odaítéléséről van szó, így nyilvánvaló, hogy üdvös, ha minél több ember dönt – ezzel magyarázták B. Élthes Eszternek, Bessenyei Ferenc örökösének, hogy miért lettek többen az Bessenyei-díjról döntő bizottságban – írta lapunkhoz eljuttatott „nyilatkozatában” Kovács Ágnes, aki a bizottság egyik tagja. Mint ismert, a korábbi, a fideszes városvezetéshez köthető tagok szerint erre azért volt szükség, hogy a Márki-Zay Péter polgármesterhez közelálló embereknek többsége legyen a döntő bizottságban.

Azaz csak idézőjelben döntő – mint Kovács fogalmazott – ugyanis csak ajánlást fogalmaz meg a grémium, csak eddig ezeket a közgyűlés mindig elfogadta. Idén nem így történt, Nemcsák Károly színész kitüntetését nem szavazták meg, és leginkább ez vezetett ahhoz a vitához, ami odáig fajult, hogy B. Élthes teátrálisan a színpadon visszavonta a névhasználati engedélyt a Bessenyei-díjra, Hogy pontosan milyen arányban voksolt a közgyűlés – a fideszes tagok vajon megszavazták-e mind a színész díját – azt nem tudni, erről ugyanis zárt ülésen született döntés.

Márki-Zay is csak homályos utalást tett Facebook-bejegyzésében, szerinte a balhét Lázár János tervezte el. Mint írta konkrétumok nélküli, csak sejtető posztjában

„A zárt közgyűlés jegyzőkönyve és hangfelvétele bizonyíték a Lázár-csapat hazugságaira: teljes egyetértésben döntöttünk, sőt, szívesen elárulnám Önöknek, hogy kik vetették fel, hogy az országos kategóriában (amire B. Élthes Eszter jelöltje Nemcsák Károlyt volt) idén ne osszunk díjat – de ezt sajnos a zárt közgyűlés szabályai miatt nem tehetem meg…”

Ugyanakkor Kovács Ágnes azt írja, a bizottságban ő nem szavazott Nemcsákra egyedül, ő ugyanis a nem hódmezővásárhelyi díjazottnak szánt díjat Alföldi Róbertnek adta volna, rá is szavazott. Mint mondta, erre az egyik tag többször is felhívta a figyelmét, hogy

„Alföldi meleg és magyarellenes.”

Ő azért elmondása szerint rá szavazott. Mint mondta, a szexuális beállítottság művészeti szempontból jelentéktelen információ. Hozzátette: mikor jelezte a szavazatát, az örökös kivonult a szobából.

Kiemelt kép: az idei díjazottak, Berei Erzsébet zongora-művésztanár és Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanár

Alföldi RóbertB. Élthes EszterBessenyei Ferenc Művészeti DíjFontosLázár JánosMárki-Zay PéterNemcsák Károly