Alapítványnak szervezik ki a vásárhelyi művésztelepet és a mártélyi alkotóházat

Az emberi erőforrások minisztere által kijelölt és leválthatatlan öt fős kuratórium irányítása alá tartozó alapítvány tulajdonába kerülhet a hódmezővásárhelyi és mártélyi alkotóház, illetve a vásárhelyi művésztelep egy törvényjavaslat szerint.

 A 8 milliárdos könyv szerinti vagyonnal rendelkező, állami tulajdonú MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nkft. ingatlanjai, így a mártélyi alkotóház, továbbá a 2016-ban 330 millió forintból felújított vásárhelyi művésztelep és alkotóház is Magyar Kultúráért Alapítványhoz kerülhet egy nemrég benyújtott törvényjavaslat szerint.  A dokumentumot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes terjesztette be az Országgyűlés elé. A hvg.hu arról írt, ha a kormánypárti kétharmad megszavazza, az egyetemekhez hasonlóan közérdekű vagyonkezelő alapítványba szerveznek ki egy óriási ingatlanvagyont. Tudniillik a MANK ingatlanjain túl az alapítványhoz kerülne egyebek mellett a Zichy-kastély, a Hajógyári-sziget déli része, illetve a budapesti Andrássy-palota állami tulajdonban lévő része is.

Mártélyi alkotóház

Az alapítvány irányítói, öt kurátor, akiknek a személyéről az emberi erőforrások minisztere dönt, leválthatatlanok és elszámoltathatatlanok lesznek, minden döntés az ő kezükbe kerül. 

A törvényjavaslat általános indoklása szerint erre – vagyis az állami vagyon kezelésének átrendezésére – azért van szükség, mert”a kultúrstratégiai jelentőségű tevékenységek finanszírozása, támogatása, az ilyen tevékenységet ellátó intézmények kiszámítható működtetése, valamint a kultúrstratégiai támogatások kedvezményezettjeinek tervezhető jövője érdekében az Országgyűlés a Magyar Kultúráért Alapítvány létrehozásáról döntött.”

MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.MártélyművésztelepOrszággyűlés