Aláírták a bérmegállapodást, jövőre bruttó 200 ezer forint a minimálbér

Orbán Viktor úgy véli, robusztus a gazdasági növekedésünk, ez tette lehetővé a béremelést. Elmondása szerint az elmúlt 12 évben összesen 172 százalékkal nőtt a minimálbér. A bruttó 200 ezres minimálbér nettó 133 ezer forintot jelent.

A miniszterelnök a bérmegállapodás aláírásakor hétfőn, Budapesten elmondta, a kormányzásuk kezdetekor a legfontosabb vállalásuk az volt, hogy létrehozzanak a munkaalapú gazdaságot. Folyamatosan csökkentik a munkát terhelő adókat, 2010 óta pedig negyedével csökkent a munkát terhelő adók mértéke Magyarországon. Hangsúlyozta: 2010 után belátták, hogy nem ideológiai okoskodásra van szükség, hanem az emberek képviseletét kell a kormányzás középpontjába tenni.

A kormányfő kitért rá: van egy robusztus gazdasági növekedés, Európában az egyik legnagyobb, emögött komoly munka van. Ez a növekedés minden magyar közös sikere, ezért mindenki részesülni fog belőle, még a nyugdíjasok is. Így a garantált bérminimum 260 ezer forint lesz, a minimálbér pedig 200 ezer forint. A minimálbérrel együtt a közmunka bére is jelentős mértékben emelkedik.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke ismertette, minimálbérért 300 ezer ember dolgozik, a szakmunkás bérminimum 800 ezer embert érint.

A jelenleg ismert adószabályokkal számolva, a bruttó 200 ezer forint, családi adókedvezmény nélküli nettója 133 ezer forint.

2022béremelésminimálbérOrbán Viktor